Hoe kun je tekenen in spiegelbeeld in Adobe Illustrator?
Het is allemaal een kwestie van trucjes en het programma goed gebruiken. Ik geef je een stappenplan om dit succesvol te doen. Je hebt het deelvenster Lagen nodig, en het deelvenster Vormgeving (Layers en Appearance). Ik leg het je uit met een hartvorm.
Je kunt de schermafdrukken aantikken om ze groter te zien. Onderin heb ik alles nog eens in een kort filmpje gezet.
- Eerst maak je de vorm van je halve hart. Zorg dat de uiteinden boven elkaar staan.
- Dat kun je doen door Slimme Hulplijnen actief te hebben (in het menu Weergave (View).
- Of je gebruikt de uitlijn-knopjes bovenin de balk, als je eerst met de witte pijl de twee uiteindes hebt geselecteerd.
- Het halve hart mag geen lijn hebben. Dat komt later pas. Alleen vulling dus.
- Dan maak je een groep van dit halve hart. Ja, klinkt raar: een groep van één object. Doe het maar. Je zal zien dat het kan. Overigens kan dit in Illustrator maar één keer, een groep van 1 object. Een volgende keer móét er een object bij als je nog een groep moet maken. Dat komt straks.
- Als je net een groep hebt gemaakt, ga je naar het menu Effect, Vervormen en transformeren, Transformatie (Effect, Distort and Transform, Transform). Kies voor X-spiegelen, 1 exemplaar, en t.o.v. de linkerkant. Als je de preview aan zet, kun je alvast zien dat je hart gespiegeld wordt.
- Omdat je de transformatie op de groep hebt toegepast, kun je nu heel eenvoudig nog objecten toevoegen aan de groep – die worden dan ook gespiegeld – of kun je de vorm van je halve hart veranderen en meteen het spiegelbeeld zien aanpassen. Maar laat de punten boven- en onderin staan.
- Om de lijn om het hart heen te krijgen, wil ik een extra groep maken. De lijndefinitie ken je aan die tweede groep toe. Alleen kun je nu niet een groep van een groep maken: je zal er (tijdelijk) een extra object aan moeten toevoegen.
- Zet met het pengereedschap een los punt naast het hart. Normaal houden we niet van losse punten, maar dit keer moet het maar even.
- Selecteer de al bestaande groep èn dit losse punt, en maak opnieuw een groep van de selectie. Je mag eventueel dit losse punt achteraf verwijderen; de groepsconstructie blijft intact.
- Selecteer de nieuwste (buitenste) groep, en ga verder met het deelvenster Vormgeving (Appearance).
- Nu gaan we de lijn om de buitenste groep zetten.
- Rechtsboven in het deelvenster Vormgeving vind je een menu. Via dit menu kun je kiezen om een extra lijn toe te voegen. De lijn loopt nog niet mooi door in het midden (open eindjes). Dat kun je smokkelen door de uiteindes iets te verlengen: dit doe je door het deelvenster Lijn (stroke) te gebruiken. De afbakening kan van hoekig naar rond of uitstekend omgezet worden.
- Een alternatief op deze werkwijze is dat je er geen extra lijn om legt, maar een extra vulling aan toekent. Alleen moet je dan de vulling naar onder slepen in het deelvenster Vormgeving, en moet je die vulling nog aantikken en een effect mee geven zoals Effect, Pad, Pad verschuiven (gebruik Ronde verbindingen in plaats van afgeknotte).
Hou je meer van filmpjes?
Vooruit dan. De hele instructie nog een keer, maar dan als film. Deze keer zonder geluid.