Met Adobe Illustrator kun je heel slim werken. Kleuren pas je niet toe op de normale manier, maar via het deelvenster Vormgeving/Appearance. In dit voorbeeld leg ik uit hoe je alleen maar een tekst hoeft te typen. En Illustrator doet de rest om bovenstaande vormgeving te maken.

 

Als cursist heb je invloed op je cursus

Dit soort handigheidjes komen naar boven in een les. Ik zie waar een cursist mee bezig is, en bedenk soms: dat moet toch handiger kunnen? Vaak is de oplossing snel gevonden, andere keren duurt het wat langer. Maar als we hem gevonden hebben, bespaar je weer veel tijd. Je leert er op een andere manier mee werken in Adobe Illustrator. Wil je graag een video? Hij staat hieronder. Liever tekst en uitleg? lees dan onder de video de instructies.

 1. Wanneer je een tekst typt (punttekst of vlaktekst), zal Illustrator er standaard een zwarte kleur aan toekennen. Maar deze kleur mag er ook vanaf gehaald worden: je hebt dan onzichtbare letters.
 2. Want de kleur komt er opnieuw op bij het deelvenster Vormgeving. Tik met het zwarte selectiepijltje het getal aan dat je hebt getypt. Gebruik nu het deelvenster Venster > Vormgeving (of Appearance als je de Engelse versie gebruikt). Kies daar vanuit het menu rechtsboven voor het toevoegen van een vulling. Daar kun je opnieuw zwart kiezen. De reden om het hier te doen, is dat we het straks als een Afbeeldingsstijl of GraphicStyle kunnen opslaan. Zie de eerste schermafdruk.
 3. Zorg ervoor dat de nieuwe vulling boven de tekst staat in het deelvenster Vormgeving: sleep de vulling boven de inhoud, de letters. Mocht je stap 1 overgeslagen hebben, dan zal de nieuwe kleur die van het cijfer overlappen (met heel soms een miniem randje van de originele letterkleur nog zichtbaar).

Nog een extra vulling toevoegen aan een object

Het lijkt een beetje gek: twee vullingen aan één object toekennen. Maar het wordt zinvol als ze elkaar niet overlappen. Bijvoorbeeld doordat de bovenste vulling half doorzichtig is. Of doordat de onderste vulling iets groter is dan de bovenste. Of doordat de onderste vulling iets verschoven is ten opzichte van de bovenste.

 1. Kies nogmaals voor het toevoegen van een nieuwe vulling. Maak een van de twee anders van kleur (neem de onderste maar). In het voorbeeld is het rood gemaakt. En ga naar het menu Effect, Omzetten naar Vorm, Ovaal (effect, convert to shape, ellipse). Kies voor een ovaal met een Absolute waarde. Bij Relatief zou de grootte van de ovaal of cirkel zich aanpassen naar gelang er meer of minder letters staan. Als je op OK klikt, zie je een extra cirkel achter de tekst staan, in een andere kleur. Dat is de onderste vulling. Zie schermafdruk twee.
 2. Voeg een 3e vulling toe. Geef hem even een andere kleur dan in de vorige stap, zodat je hem straks goed kunt zien. In het voorbeeld gebruik ik oranje. Maar hij krijgt een ander effect: dit keer kies je voor Effect, Omzetten naar vorm, rechthoek.
 3. Daarna nog een keer een effect op dezelfde vulling: Effect, Vervormen en transformeren, Transformeren. Draai de vierhoek, en verschuif hem voldoende naar beneden om tegen de grote cirkel aan te liggen. Zie schermafdruk drie. Als de positie aansluit op de cirkel, geef je het vierkante vormpje dezelfde kleur als de cirkel.
 4. Voeg nog een 4e keer een vulling toe. Deze vulling maak je bijvoorbeeld wit. Zet hem onder de zwarte vulling (die is voor de letters) door te verslepen naar boven of beneden in het deelvenster Vormgeving. Selecteer die witte vulling, en gebruik opnieuw de opdracht via Effect, Omzetten naar Vorm, Ovaal. Maak de afmeting iets kleiner dan de eerste cirkel. Daardoor dekt deze de grotere cirkel af, en laat nog een klein randje zien. Ook het gedraaide vierkantje wordt afgedekt door het nieuwe cirkeltje. Zie schermafdruk vier.
vormgeving en effecten in Illustrator gebruiken

Sla op als afbeeldingsstijl met eigen vormgeving en effecten in Illustrator

Je kunt het makkelijk variëren. Als het ruitje onderaan het rondje niet naar je zin is, kun je de vulling daarvan selecteren in het deelvenster. Die vulling die je in schermafdruk drie had toegevoegd. En dan nog een vervorming-effect erop loslaten.

 1. Is het helemaal naar je zin, dan kun je het object met alle effecten erop verslepen naar het deelvenster van Afbeeldingstijlen/GraphicStyles. Geef het een logische naam, want het pictogram alleen, dat is niet duidelijk.
 2. Elk tekstobject dat je nog selecteert, kun je deze stijl toewijzen. De vormgeving is dan meteen klaar.

Afbeeldingsstijl aanpassen en de vormgeving veranderen

Het is heerlijk werken met afbeeldingsstijlen. Want meerdere objecten kun je dezelfde stijl toekennen. Soms werkt het ook heel fijn om een hele laag of groep dezelfde stijl toe te kennen.

 1. Als je later vindt dat de vormgeving toch aangepast moet worden: verander de toegekende vormgeving van een enkel object. Gebruik daarvoor het deelvenster Vormgeving.
 2. Sleep dit object opnieuw naar het deelvenster Vormgeving. Maar houd de Alt-toets ingedrukt als je dit doet: je kunt het dan op de bestaande bewaarde stijl leggen. Zo overschrijf je die, en het leuke is: alle bestaande objecten met die stijl gaan gelijk mee met de nieuwe vormgeving!

Denk je dat je ook wel toe bent aan slimmer werken in Illustrator? Er zijn genoeg onderwerpen te vinden!

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.