In Adobe Illustrator kun je zelf bepalen welke gereedschappen je wil zien, en waar. Omdat Illustrator nogal wat gereedschappen heeft, is het wel de moeite waard om hier even naar te kijken. En we kunnen ook al een tijd lang zelf bepalen welke deelvensters we willen zien om mee te werken. Sinds 2018 zet Adobe het nieuwe deelvenster Eigenschappen hiervoor in de plaats. Maar is dat beter? Daar gaat dit artikel over. Voor de liefhebbers van video: ik heb het ook uitgelegd in een begrijpelijk filmpje.

Meer weten?

Als je met deze tip goed geholpen bent: ik heb er nog wel een stel voor je. Afhankelijk van hoe je werkt en wat je doet pas ik mijn advies aan.

Meer weten?

Als je met deze tip goed geholpen bent: ik heb er nog wel een stel voor je. Afhankelijk van hoe je werkt en wat je doet pas ik mijn advies aan.

Hoe stel je de gereedschappen in, in Adobe Illustrator?

De gereedschappendoos is nogal vol: sommige gereedschappen zitten weer verstopt achter andere. Zo zit het spiegelen achter het roteren verstopt. Al jarenlang, maar dat hoeft dus niet meer. Sommige luisteren naar een sneltoets, andere weer niet. Ook dat kun je zelf instellen.

Eerst de geavanceerde set

Wanneer je in Illustrator werkt, ga dan eerst eens naar het menu Venster, Werkbalken. Kies voor Geavanceerd. Mocht de gereedschappenbalk zich aanpassen: je ziet nu de gereedschappenbalk compleet. Misschien zitten de gereedschappen nog wat verstopt achter andere. Dat kun je aanpassen.

De geavanceerde set met gereedschappen kun je niet aanpassen en opslaan

Als je het belangrijk vindt om een eigen set met gereedschappen te hebben, kun je niet de bestaande set ‘Geavanceerd’ aanpassen, en die opslaan onder een eigen naam. Heel gek eigenlijk, want in Photoshop kan dat wèl. Het enige wat je kunt, is de Geavanceerde set opnieuw instellen (resetten).

  1. Je moet onderin de gereedschappendoos op de drie puntjes tikken.
  2. Een ‘solo’ gereedschap (waar geen andere achter verstopt zit) kun je nu verslepen naar een andere plek in de zichtbare set. Let goed op waar je hem los laat: je kunt hem op een andere leggen, of tussen twee andere in.
  3. Een gereedschap dat ondergebracht is bij een andere, moet je eerst naar het rechter paneel slepen. Van daar uit kun je hem weer naar een nieuwe plek tussen de andere gereedschappen brengen. Dan blijft het altijd zichtbaar.
  4. Wil je weer terug naar de standaard set met gereedschappen die Adobe heeft benoemd als ‘geavanceerd’, dan kun je rechtsboven kiezen voor het Herstellen van de gereedschappendoos.

 

01-Onderin de gereedschappendoos op die puntjes tikken…

Illustrator gereedschappen naar eigen wens instellen

02-om daarna een gereedschap terug in de lade te stoppen…

Slepen gereedschap terug de doos in

03-…en ze daarna op een nieuwe plaats te zetten.

Sleep het eerste gereedschap uit de lade naar het Plus-teken

04-De Standaard en Geavanceerde set kun je Resetten

De illustrator gereedschapsset herstellen

Herstellen van eigen set gereedschappen is niet mogelijk

Je kunt ook een eigen set met gereedschappen maken. Daarin staan alle gereedschappen die je wilt gebruiken zichtbaar in beeld. Klaar voor gebruik dus.

  1. Je moet dan eerst vragen om een nieuwe werkbalk.
  2. Die geef je een logische naam
  3. Dan begin je met slepen van gereedschappen. De eerste moet je op het Plus-teken laten vallen.
  4. De anderen die volgen mag je zowel erop laten vallen als er net naast. Zo bouw je een eigen set met gereedschappen. Klaar voor gebruik.

Het herstellen of resetten van de gereedschappendoos is dan niet mogelijk: beetje jammer, Adobe! Want als je een handige set gereedschappen hebt gemaakt, kun je deze zomaar per ongeluk aanpassen of verpesten zonder dat je dat ongedaan kunt maken.

Ik heb het alvast op de wish-list gezet bij Adobe.

1 Maak een nieuwe gereedschappendoos

Maak een nieuwe gereedschappendoos in Illustrator

3 Sleep het eerste gereedschap naar het Plus-teken

Sleep het eerste gereedschap uit de lade naar het Plus-teken

Hoe stel je een eigen werkruimte in, in Adobe Illustrator?

Een werkruimte is een vooraf gedefinieerde instelling waarin al je deelvensters worden bewaard. En ook je gereedschappen. Je kunt deze instelling zelf maken. In Photoshop worden ook je sneltoetsen hierin bewaard, maar dat doet Illustrator (nog) niet.

Welke werkruimte moet ik kiezen?

Het doet er niet heel erg toe welke werkruimte je uitgangspunt wordt. Want je kunt ze altijd nog aanpassen om helemaal naar eigen hand te zetten. Maar om het uit te leggen: laten we starten bij het menu Venster, Werkruimte, Essentiële elementen werkruimte. En kies daarachteraan – om zeker te zijn dat we het zelfde uitgangspunt hebben – voor het menu Venster, Werkruimte, Essentiële elementen Opnieuw instellen.

Essentiele elementen werkruimte

Zoals je kunt zien is er ook een Essentiele elementen – klassiek. Dat is hoe het er vroeger uit zag, voordat Adobe met dat Eigenschappen-venster kwam. Het eigenschappenvenster is handig voor mensen die nog maar net beginnen met Illustrator. Want je ziet er telkens dingen in die je nodig kunt hebben. Als je een object selecteert kun je er de vulkleur en lijnkleur in veranderen. En als je niets selecteert kun je de grootte van je tekengebied/pagina vinden. Tenminste: als je daarbij het eerste pijltje uit je gereedschappendoos actief hebt (bij het tweede pijltje krijg je minder opties). Selecteer je tekst, dan zie je teksteigenschappen. Hieronder zie je de instelling die mijn favoriet is geworden: met Lagen en Vormgeving goed leesbaar (tik om uit te vergroten).

Het opnieuw instellen van de werkruimte stelt je deelvensters wel, maar je gereedschappen niet opnieuw in

Als je een set met gereedschappen had aangemaakt en een set met ingerichte deelvensters, wil je dit graag behouden. Een opnieuw ingestelde werkruimte zal alle deelvensters weer terug zetten naar je favoriete stand. Maar het zet de gereedschappen niet terug. De gereedschappendoos is eenvoudig aan te passen, als je er een onder eigen naam had gemaakt. Maar elke eigen aanpassing in zo’n doos wordt direct uitgevoerd, en je kunt het niet ongedaan maken. Het opnieuw instellen van je gemaakte werkruimte helpt niet.

Toch liever de klassieke Essentiële werkruimte?

Ik werk al 30 jaar met Illustrator, en kom telkens wat tekort in het deelvenster Eigenschappen. Gelukkig kan ik ook werken zoals ik al jaren doe, met de deelvensters zoals ik ze wil.

Zo stel je een eigern werkruimte in:

  1. Eerst maar eens die bovenbalk er bij zetten. Want die liet ook altijd dingen zien over mijn geselecteerde objecten. Kies voor Venster, Beheer.
  2. Op de Apple Macintosh kan ik ook kiezen voor Venster, Toepassingskader. Doe ik al jaren, zodat in mijn les de rommel op het bureaublad van mijn laptop niet te zien is.
  3. Daarna kun je naar Venster, Werkbalken, en de werkbalk kiezen die je misschien hebt aangemaakt hiervoor. Je ziet dan de gereedschappendoos zoals je ze zelf hebt gekozen. Gereedschappenbalk heb ik hierboven uitgelegd.
  4. En dan volgt er een hele rits aan deelvensters die ik allemaal wel wil zien. Twee ervan wil ik altijd open kunnen zien: lagen en vormgeving. Deelvensters kunnen ingevouwen of open worden getoond. Een open venster neemt meer ruimte in dus dat wil je niet met al je deelvensters (tenzij je een heel groot computerscherm hebt, en dat heb ik niet).
    1. Het deelvenster Lagen sleep ik naar de rechterkant van mijn scherm. Als ik die lange blauwe lijn zie, laat ik hem los. Mocht het nog niet open staan, dan tik ik op die >> in de rechterbovenhoek. Het lagenvenster neemt nu de hele hoogte van mijn scherm in (onder het Beheer-venster)
    2. Het deelvenster Vormgeving sleep ik geopend naar de onderkant van het lagenvenster. Als ik de blauwe lijn zie aan de onderkant van het lagenvenster, laat ik hem los. Lagen en Vormgeving delen nu de hoogte van mijn computerscherm. Vormgeving mag nog iets hoger worden dan het standaard is. Dan kan ik meerdere lijnen en vullingen aan een object toekennen.
    3. Dan neem ik het deelvenster Lijn. Ik gebruik het Hamburgermenu rechtsboven het deelvenster om te kiezen voor Opties Tonen. Ik sleep het venster tot tegen de linkerkant van het lagenvenster, en laat hem los als ik die blauwe streep zie. Daarna minimaliseer ik het venster met >>
    4. Zo ga ik verder met alle deelvensters die ik wil gebruiken. Sommige moet ik nog groter maken (Opties tonen via het hamburgermenu rechtsboven). Werk je veel met tekst, dan wil je ook gebruik maken van de deelvensters die je vindt onder Venster, Tekst. Zoals Teken, Alinea, Tekenstijl en Alineastijl.
  5. Wanneer je alle deelvensters hebt geplaats zoals je dat wenst, kun je deze stand opslaan. De gekozen set en stand van je gereedschappenbalk links in het scherm hoort daar ook bij. Je doet dit door te gaan naar het menu Venster, Werkruimte, Nieuwe Werkruimte.
  6. Wanneer je ooit merkt dat alles weer door elkaar staat, kun je kiezen voor het menu Venster, Werkruimte, XXWerkruimte opnieuw instellen.
  7. Als je de bestaande werkruimte wilt aanpassen en uitbreiden met een extra deelvenster moet je kiezen om een nieuwe werkruimte aan te maken. Die geeef je dan dezelfde naam als je bestaande werkruimte. Illustrator zal vragen of ie de bestaande moet overschrijven. Dan kies je dus ‘ja’.
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.