Wanneer je in Photoshop een penseel gebruikt, zie je de grootte van de cursor afgebeeld als een rondje. Dit rondje kun je heel snel op maat krijgen met de volgende truc.

Macintosh toetscode voor kwastgrootte in Photoshop

Als je met een Apple Macintosh werkt, kun je gebruik maken van control-optie-linkermuisknop. Door met je muis van links naar rechts te slepen, wordt de cirkel (de kwastgrootte) forser. Door naar links te slepen wordt hij weer kleiner. De kleur van de cirkel/voorvertoning is standaard rood, maar in de voorkeuren, bij Cursors, kun je dat nog aanpassen.

Wil je de dekking van je kwast aanpassen, dan kun je verticaal slepen. Door met diezelfde toetsen ingedrukt van beneden naar boven te slepen met de linkermuisknop wordt de kwastvorm zachter. Naar beneden slepen maakt de kwastvorm harder. Ezelsbruggetje: boven=wolken=zacht. Beneden=grond=hard.

Windows toetscode voor kwastgrootte

Onder windows zijn het dezelfde toetsen. Dus control en alt. Maar dan moet je met de rechtermuisknop ingedrukt gaan slepen.

Zonder slepen de kwastgrootte veranderen

Wanneer je gebruik maakt van [ en ] op je toetsenbord zal de kwastgrootte ook aanpassen. Dat is ook van toepassing op bijvoorbeeld de spuitbus (symboolgereedschap) van Illustrator. En een enkele keer in een dialoogvenster van Photoshop waarin de toetscodes hierboven het (nog) niet doen. De zachtheid van de kwast stel je dan in door ook de Shifttoets er bij te gebruiken. Shift-[ maakt de kwast zachter, en Shift-] maakt hem harder. Dit gaat dan in vijf stappen van 0% hardheid naar 100% hardheid.

Voorkeuren van Photoshop

In de voorkeuren van het programma kun je nog vinden dat de kwastgrootte de totale grootte moet laten zien (inclusief het zachte gedeelte) en kun je een andere kleur dan rood kiezen om de kwastgrootte op je scherm te laten zien.

De dekking van je penseel in Photoshop

Als je de dekking wilt instellen, kun je heel snel gebruik maken van het numeriek gedeelte van je toetsenbord: 1 staat voor 10%, 5 staat voor 50% en als het er precieser moet, kun je ook snel typen. 45 staat dan gewoon voor 45%. Wil je weer een 100% dekkende penseel hebben, druk dan op nul.

 

Photoshop kwastvoorkeuren

Gebruik de voorkeuren van Photoshop om aan te geven hoe de kwastgrootte er uit moet zien.

Wat is dan de ‘Stroom’ van je penseel?

Stroom staat voor de vloeisnelheid. Die zie je niet altijd, want het houdt verband met de structuur van je penseel. Het lijkt wel een beetje op dekking, maar je kunt het verschil zien als je een penseelvorm neemt met wat meer korreligheid of structuur. De stroom op een lagere waarde instellen maakt dat de structuur opener wordt.

En wat is ‘Vloeiend maken’ in een penseel?

Vloeiend maken in een penseel helpt om een wat minder ‘hakkelige’ lijn te tekenen. Als je met de muis een golvende lijn tekent, loopt ie vaak niet perfect. Door bij Vloeiend Maken een waarde in te voeren, wordt je getekende lijn wat trager getekend, omdat Photoshop het gemiddelde berekent in de muispositie. Als je de waarde voor Vloeiend heel hoog zet, is het net alsof je tekent in dikke verf.

De voorvertoning van de penseelgrootte in Photoshop is te groot

Hoe kan het dat de voorvertoning van de grootte niet klopt? Soms ziet die er groter uit dan de werkelijk gebruikte penseel. Dat blijkt te liggen aan een optie in MacOS. En die optie communiceert niet goed met Photoshop. Of omgekeerd.

Het gaat om de optie in je systeemvoorkeuren, in de categorie Accessibility. Dat is Toegankelijkheid. Als je die aantikt, kun je naar Display. Daar kun je kiezen om een grotere cursor te laten zien. Ik gebruik die optie als ik in mijn werk goed wil laten zien aan de cursisten waar mijn cursor is. Maar het heeft dus ook invloed op Photoshop. Alleen als ik de schuifregelaar helemaal naar links zet, komt de voorvertoning van de kwastgrootte overeen met de werkelijke grootte.

De voorvertoning van kwastgrootte wordt beïnvloed door MacOS
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
Gevonden wat je zocht??

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.