Galerie vervagen, waar is dat voor? In dit artikel geef ik je een treffend voorbeeld. Vaak willen we scherpere foto’s, maar soms helpt onscherpte ook om de foto beter over te laten komen.

Pas nog zat ik door mijn vakantiefoto’s te bladeren, en vond ik die foto met wurgslang om mijn nek. Niets spannends hoor: een luie python die mij sowieso een te groot hapje zou vinden. Hoe leuk het moment ook was (en mijn herinnering er aan): de foto was niet sterk genoeg. We hadden toen geen spiegelreflexcamera bij, en de scherpte van de foto was daardoor overal even sterk. Als de achtergrond wat onscherpte had, was het plaatje beter geweest.

Voorgrond selecteren

Je ziet natuurlijk van die fantastische voorbeelden waarin 1-2-3 de voorgrond los gemaakt wordt van de achtergrond. Nou, bij deze foto niet hoor! Natuurlijk ken ik wel wat trucjes. Bijvoorbeeld selecteren op scherpte. Dat vind je in het Selecteren-menu. Zelfs al is alles even scherp: toch kun je heel voorzichtig schilderen wat er geselecteerd moet worden. En natuurlijk het gereedschap Snelselectie: daar ben ik dol op.

Galerie vervagen

Als je de selectie hebt gemaakt, kun je die bewaren. Bewaren als een masker, of een alpha-kanaal. Dan kun je hem altijd nog aanpassen. De achtergrond haal ik niet weg, maar ik pas er een vervagingsfilter op toe. Niet gaussiaans vaag, maar Galerie vervagen, veld vervagen. Want die Galerie-vervagen-filters hebben onderin een keuze hebben voor Boekeh-licht. Dat maakt dat de lichtere delen van een foto iets overstraald raken: precies wat ook gebeurt als je wèl scherptediepte in je foto had. Het lichtbereik hou ik wat beperkt tot vooral de lichtste delen: overstraling hoef ik niet in de donkere partijen.

Je kunt dit ook toepassen als je in Photoshop de laag eerst hebt omgezet naar slimme laag. Dan kun je achteraf de sterkte en werking van de filter nog aanpassen. Een beetje extra scherpte heb ik op mijn oog toegevoegd. En op een deel van die slangenhuid.

Meer weten over Photoshop?

Het is zo’n leuk en breed programma. Ik krijg er nooit genoeg van.
Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.