Dit artikel gaat over Digitaal Publiceren. In dit artikel leg ik je een aantal keuzes voor waarover je een knoop moet doorhakken. Je kunt dit op een aantal manieren doen. Deze uitleg helpt met het doorhakken van die knoop.

1. Ga je werken met interactieve documenten?
Bij documenten moet er altijd een Viewer zijn die het document goed kan vertonen.
Wil je ePub of interactieve PDF maken? Beide zijn bestandssoorten, die je lezer dus kan downloaden vanaf een website. Je mag ze op je eigen site aanbieden.

2. Of ga je publiceren in HTML?
Dan verzorgt de webbrowser de vertoning van je publicatie

  • wil je dan gebruik maken van Publish Online, van Adobe?
  • Of wil je gebruik maken van in5, van Ajar productions?
  • En wil je daarmee dan digitaal publiceren in HTMLformaat, online
  • of wil je publiceren in WebApp formaat?

3. Of wil je een app maken die in de app-store wordt aangeboden?
De app staat dan op zichzelf. Je zorgt er zelf voor dat het compatible is met het operating systeem van het mobiele apparaat.

  • Dan kunnen je lezers zich op je blad abonneren.
  • En kun je meerdere uitgaves maken binnen één app.

De keuzestress neemt toe. En ik wil je wel een handje helpen om deze stress te verlichten.

Digitaal publiceren: Interactieve documenten

Als je denkt aan interactieve documenten, dan zijn er twee mogelijkheden: een PDF en een ePub. Om de waarde van zo’n bestand te kennen, moet je weten hoe het zich online gedraagt. Dus wat gebeurt er als je een link aantikt waarachter zo’n bestand wordt aangeboden?

Interactieve PDF

Een PDF kan interactief gemaakt zijn, maar deze interactiviteit leunt vaak op Flash-technologie. Hyperlinks en knoppen niet: die kunnen altijd al in PDF. Maar diashows, of scrollkaders, of animaties: die kunnen alleen via Flashtechniek. Deze wordt online vaak al niet getoond. Je moet de PDF dan eerst downloaden. En dan openen in het juiste programma. Apple Voorvertoning is niet het juiste programma. Adobe Reader wèl. Op de iPad werkt er van alles niet. Best een hoop beperkingen. Maar binnen een gecontroleerde omgeving of netwerk nog wel te beheren.
Een voorbeeld van een interactieve PDF vind je hier (download) →

Interactieve ePub met vaste layout

Die kan ook online worden aangeboden. Maar je zal er online niets van kunnen zien. Totdat je hem downloadt, en opent in een geschikt programma. Voor de Mac kan dat iBooks zijn (standaard geïnstalleerd) en voor Windows moet je zelf nog iets installeren om het bestand te kunnen bekijken. Adobe Digital Editions. Of Azardi. Of Readium, als plugin in Chrome.

Een voorbeeld van een interactieve ePub vind je hier (downlaod) →

Digitaal publiceren: HTML-publicatie

Als je in HTML publiceert, kan elke webbrowser jouw content meteen laten zien. En over compatibiliteit? dat kun je meteen zien als je het hebt gepubliceerd. Je leert snel wat werkt en wat niet werkt. De omzetting naar HTML wordt voor je geregeld. Zelf heb je nooit HTML code gezien om te kunnen publiceren.

Publish Online

Als je werkt met die knop in InDesign (rechtsboven op je scherm) dan kun je direct je ontwerp in HTML laten omzetten. Wel met reclame in de linkerbovenhoek van je publicatie, want Adobe vindt het erg belangrijk om reclame te maken voor deze dienst. Je kunt de publicatie in een iframe zetten, zodat hij wordt ingesloten op een webpagina: dan blijft het dicht bij de rest van je gepubliceerde website staan.
Een voorbeeld van Publish Online zie je als je hier klikt

IN5

Maak je gebruik van IN5, van AjarProductions, dan kun je HTML publiceren. HTML is gewoon HTML. Elke webbrowser kan die meteen laten zien. Maar je moet online zijn om het te kunnen bekijken. In Nederland zijn we altijd wel direct of indirecht (via Wifi) verbonden met het internet. Wil je meer weten over IN5? ik heb er een artikel over geschreven.
Een voorbeeld van zo’n publicatie in HTML zie je als je hier klikt.

Web-app. Publiceer je een web-app, dan is dat ook gewoon HTML, maar weer met een ander jasje er omheen. Dat jasje maakt dat er bijvoorbeeld op je iPad een icoon op je bureaublad wordt gezet (je mag dat icoon zelf ontwerpen). Dat ziet er uit als een zelfstandige app. Maar het is gewoon online-content. Je merkt als lezer niet echt dat het geen app is zoals andere apps. Totdat je offline bent.
Bij IN5 kun je een web-app ook maken met Caching actief. Dat betekent dat je tablet de pagina’s onthoudt waar je bent geweest. Kun je offline toch lekker verder lezen waar je was gebleven toen je nog online keek.
Een voorbeeld van een web-app vind je hier.

Digitaal publiceren: aanleveren voor een App

Als je wilt publiceren in de vorm van een app, dan doe je dat omdat je het platform van een winkel nodig hebt.

Liquid State Systems

Ik ben erg gecharmeerd van het digitaal publiceren met Liquid state Systems. Omdat IN5 er op aansluit, en ze een gebruiksvriendelijke methode hebben om publicaties te verzorgen. Het voordeel van zo’n platform (Appstore) is dat je gebruik kunt maken van push-notifications, en dat je meerdere uitgaves kunt doen binnen één app. Voor magazines is dat belangrijk. Daarbij kun je ook een abonnementen-service starten. Betaald of gratis. Het hosten van zo’n publicatie wordt door anderen gedaan, en kost je altijd een maandelijks bedrag. En Apple zal je app willen keuren. Kijk eens naar Liquid State Systems om mee te publiceren.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.