Interactieve PDF maken met Adobe InDesign.

En dezelfde technieken pas je ook toe als je ePub wil publiceren, of HTML.

InDesign kun je prima gebruiken om digitaal te publiceren

Als je de cursus Interactieve PDF volgt, leer je een aantal leuke technieken om interactieve bestanden aan te maken. Je kunt deze technieken ook toepassen in een ePub of Digitale Publicatie in HTML. Een PDF hoeft nooit meer een statisch bestand te zijn. Met knoppen kun je al een heleboel doen. En knoppen gebruiken geen Flash-techniek, waardoor je publicatie niet tegen de beperkingen van mobiele apparaten op hoeft te lopen. Wil je nog meer interactiviteit, dan is ePub een mooie oplossing. Wil je de maximaal haalbare interactiviteit met de minste compatibiliteitsproblemen, dan is publiceren in HTML je keuze.

Op deze pagina:

Publiceren als interactieve PDF ↓

Publiceren in interactief ePub formaat ↓

Publiceren in HTML vanuit InDesign ↓

Deze cursus is ook te realiseren op afstand. We werken dan bij voorkeur met Zoom. Want dat is beter geschikt dan Microsoft Teams of Google Meet. En net zo veilig, sinds er tal van updates zijn geweest voor deze applicatie. Ook je collega is welkom, tijdelijk voor een wel heel aantrekkelijke prijs.
Heb je alleen een vraag waarmee je vastloopt? Ook dan krijg je hulp!

Graag cursus via ZoomIk heb een losse vraag

Publiceren vanuit InDesign als Interactieve PDF

Een interactieve PDF is een mooie cross-over tussen analoge (of gedrukte) documenten en digitale interactieve documenten. De interactieve PDFbestanden kunnen het best op computerschermen bekeken worden binnen Adobe Reader, dus niet op tabletten en smartphones of binnen webbrowsers. Dat hoeft voor bedrijfsnetwerken of intranet geen bezwaar te zijn. Uitgeven kan helemaal in eigen beheer.

Interactieve PDF kun je al sinds 2010 maken met Adobe InDesign. Daarin kunnen knoppen, animaties, video, hyperlinks en diashows gebruikt worden.

In de cursus InDesign en Interactieve PDF leer je:

  • Knoppen gebruiken in een interactieve publicatie
  • Hyperlinks en klikbare inhoudsopgave gebruiken voor navigatie
  • Bladwijzers voor navigatie naar pagina
  • Objectstatussen gebruiken als diashows
  • Animaties in InDesign maken en aanpassen
  • Timing gebruiken om meerdere animaties tegelijk te starten
  • Video toevoegen aan een interactieve PDF
  • Waarin bekijk je een interactieve PDF?

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 1 dag, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Eerste cursist €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik verder om het te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.
In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer extra klaar staan voor je.

Wil je ook publiceren voor gebruik op iPads, dan kun je kiezen voor het maken van ePubs. Dan kun je dezelfde technieken en nog een aantal extra gebruiken in InDesign. Lees hieronder verder over de cursus ePubs maken.

Peter

Deze onderwerpen passen in  een cursus Interactieve PDF

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Knoppen in InDesign en interactieve exportbestand

Je kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Hyperlinks en Bladwijzers in InDesign

Hyperlinks en Bladwijzers gebruik je om mee naar een andere pagina te springen in je publicatie. Of naar een web-adres. Hyperlinks zijn wel handig, want ze plakken vast aan je tekst. Daarom staan ze dus altijd op de goede plaats. Ook als je tekst verschoven is.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Automatische klikbare inhoudsopgave

Wanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een interactieve lijst met hyperlinks op: superhandig! Dat wil jij toch ook?

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Objectstatussen voor diashows. Objectstates in InDesign.

Zelf noem ik het ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand. Het komt allemaal aan bod in de cursus Interactieve PDF.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Animaties in InDesign leren maken

Het deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd. Dat kun jij straks ook. Animaties pas je soms in de PDF achteraf nog wat aan.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Timing stuurt meerdere animaties aan

Geen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Een vernuftig stukje, waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Je gaat daar mee werken in de cursus Interactieve PDF.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Video toevoegen aan een interactieve PDF

Als je filmfragmenten wilt gebruiken, is dat in MP4-formaat. Je kunt springen naar vooringestelde momenten in de film, en je kunt een film automatisch laten herhalen.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Waarin kunnen we de PDF bekijken?

Als de ondersteuning op computertabletten belangrijk is, kunnen we werken met de app PDFexpert om de interactieve bestanden te bekijken. Binnen Adobe Reader op een computer is er nooit een probleem. 

Knoppen in het interactieve exportbestand van InDesign

knoppen in interactieve publicatiesJe kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

Hyperlinks in InDesign. En bladwijzers.

bladwijzers in InDesignHyperlinks en Bladwijzers gebruik je om mee naar een andere pagina te springen in je publicatie. Of naar een web-adres. Hyperlinks zijn wel handig, want ze plakken vast aan je tekst. Daarom staan ze dus altijd op de goede plaats. Ook als je tekst verschoven is.

Automatische interactieve inhoudsopgave

inhoudsopgave indesignWanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een interactieve lijst met hyperlinks op: superhandig! Dat wil jij toch ook?

Maak diashows met Objecstatussen

objectstatussenZelf noem ik het ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand. Het komt allemaal aan bod in de cursus Interactieve PDF.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Gebruik Animaties in InDesign

Animaties in InDesignHet deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd. Dat kun jij straks ook. Animaties pas je soms in de PDF achteraf nog wat aan.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Timing deelvenster controleert meerder animaties

Timing stuurt animaties aanGeen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Een vernuftig stukje, waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Je gaat daar mee werken in de cursus Interactieve PDF.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Gebruik video in je digitale publicatie uit InDesign

Video in InDesignAls je filmfragmenten wilt gebruiken, is dat in MP4-formaat. Je kunt springen naar vooringestelde momenten in de film, en je kunt een film automatisch laten herhalen.
Sinds InDesign 2020 niet meer ondersteund voor PDF.

Waarmee open je de interactieve PDF

Viewer voor interactieve publicatieAls de ondersteuning op computertabletten belangrijk is, kunnen we werken met de app PDFexpertom de interactieve bestanden te bekijken. Binnen Adobe Reader op een computer is er nooit een probleem. 

Denk je dat deze cursus bij je past?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina waarop je kunt bevestigen.

Publiceren als interactieve ePub met Adobe InDesign

Wanneer je interactieve publicatie juist bekeken moet worden op iPads, wil je niet kiezen voor PDF. Dan kun je beter gaan voor ePub. Die laat zich ook op Apple Macintosch computers prima bekijken. Onder Windows en Android zijn er nog wat beperkingen: als je die niet wil, kijk je hieronder naar Publiceren in HTML.

Onderwerpen Kort

  • Alle onderwerpen van interactieve PDF (zie hierboven). Slideshows, Animaties en Timing werken nu wèl
  • Hoe je kaders kunt maken waarin gescrold kan worden
  • Diashows laten bedienen door swipen
  • Extern gemaakte animaties toevoegen
  • Interactieve Grafieken toevoegen
  • Metadata invoeren
  • Exportopties voor interactieve ePub
  • Welke opties er zijn om je ePub te bekijken

Als je publicatie het altijd goed moet doen, ongeacht platform of apparaat: dan kun je nog beter kiezen voor Publiceren in HTML. Dan lukt met de ingebouwde optie Publish Online (van Adobe) en nog beter met een extra toevoeging van Ajar Productions: IN5. Lees hieronder verder.

Peter

Digitaal publiceren in HTML vanuit InDesign

Wil je zonder beperkingen kunnen werken vanuit InDesign, overweeg dan om te gaan publiceren naar HTML. Dat kan met het gratis en ingebouwde Publish Online, maar ook met IN5, van Ajar Productions.

 

Onderwerpen Kort

  • Alle onderwerpen van interactieve ePub
  • Gebruik maken van Vimeo en Youtube en GoogleMaps
  • Uploaden naar je digitale plankje
  • Delen en insluiten van je digitale publicatie
  • Fonts insluiten
  • Extra CSS en scripts gebruiken
  • Navigatiebalk benutten
  • Autoplay slideshows

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 3 dagen, van 9.30u tot 16.30u
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
Prijs 1 persoon 1242,- voor 3 dgn. Collega's: de 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Prijzen zijn exclusief BTW.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer voor je klaar staan. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Aanverwante artikelen

Betere samenwerking tussen vormgevers en auteurs.

“Als jij de brochure af hebt, kan ik daarna nog de tekst bewerken?” Je hebt die vraag misschien al eens gehoord. Opdrachtgevers leggen soms druk op de samenwerking tussen auteur/redacteur en vormgever. In dit bericht geef ik je een aantal oplossingen mee om dit vlot...

Lees meer

Maak jij je formulieren nog in PDF?

Is het niet eens tijd dat we die PDF achter ons laten? Het kan ondertussen toch allang veel slimmer?! Al zo’n 25 jaar leg ik uit hoe je met Acrobat een formulier kan maken. Maar ondertussen kan het beter met HTML.

Lees meer

Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar!

Als je een PDF wilt aanleveren bij printshop of drukkerij is er altijd de vraag hoe je dat moet doen. In dit artikel ga ik in op het maken van PDF met Adobe InDesign. Het is dan nog geen certified PDF, maar voldoet wel aan de drukkersnormen.PDF/x is er voor drukbare...

Lees meer

Wat is toegankelijke PDF?

Veel informatie die online staat, wordt in HTML-vorm aangeboden. Dan kijk je naar een website, bijvoorbeeld. Ook worden er PDFbestanden online gezet; soms zelfs ook MsWord-documenten. Als we kijken naar die PDF, dan bedoelen we een PDF waar ook nog wat in te beleven...

Lees meer

Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?

Juli 2020 De voorbije weken waren anders, vanwege Corona. Voor jou ook natuurlijk, en ik wil mijn nieuwe inzicht hier even met je delen over het werken op afstand. En hoe dat ging. Contactonderwijs is de standaard Voor de Corona had ik alleen nog maar...

Lees meer

Document RGB is niet goed voor je foto in InDesign

DocumentRGB of het juiste RGB?Wanneer je foto’s plaatst in Adobe InDesign is het belangrijk dat je weet dat InDesign de foto’s goed uitleest. Een van de belangrijke dingen waar je zelf op moet letten is het al dan niet ingesloten icc-kleurprofiel: herkent InDesign...

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen