Maatwerk is als een gratis bonbon bij je kopje koffie

Het is alweer zo’n dertig jaar geleden dat ik begon met cursus geven. En het verveelt nog steeds niet. Soms geef ik cursus aan grotere groepen, soms is het een 1 op 1 cursus. Allebei met even veel plezier. Elke week zie ik opnieuw de toegevoegde waarde van 1 op 1. Die waarde wil ik in dit artikel met je delen.

 
 
 
 
 
 
 
Als cursisten ingeschreven hebben op een groepscursus maar er zijn weinig tot geen andere cursisten, reageren ze altijd blij met een: “Goh, dan wordt het een privé-cursus?” Alsof je een lekkere bonbon cadeau krijgt bij een heerlijk kopje koffie dat je net had besteld.
Ik geef altijd met veel plezier een groepstraining met open inschrijving. Dat doe ik voor de trainingsbureau’s die mij inhuren. Maar je kunt ook direct kiezen voor maatwerk. Deze pagina geeft een inkijkje in hoe zo’n maatwerk-cursus er uit kan zien.

 

Een voorbeeld van een maatwerk cursus

 • Ik oriënteer me op wat je eigenlijk wil doen met het programma (wat is je intrinsieke vraag).
 • Ik kijk wat je al weet van het programma. Dat geeft mij een aanknopingspunt voor de start, en een aanduiding voor de richting die de cursus op moet gaan. (welke dingen hoef ik je niet meer te vertellen)
 • En dan starten we met een oefening die daarop aansluit. Soms kies ik een specifieke oefening uit, omdat je daarin allerlei dingen zal leren die in jouw toepassing handig kunnen zijn.
 • Tijdens het uitleggen kijk ik je aan en kan aan je gezicht en lichaamstaal al zien of je iets begrijpt of nog niet. In dat geval leg ik het nog iets anders uit, of nogmaals. (leg ik het goed uit voor je?)
 • Ik hak de oefening in stukjes, want het is een samengestelde opdracht. Bij elk stukje doe je mee. Zodat ik zie dat je het snapt. (niet alles tegelijk doen, maar wel een grote klus klaren).
 • Daarna vraag ik je of je het even wil herhalen, of een samenvatting wil maken. Dit helpt om het overzicht te houden over al die kleine stapjes die je genomen hebt. Je vergeet soms wat je net hebt geleerd. Soms schrijf je zelf wat op. Aantekeningen maken is prima (ik controleer of je echt hebt begrepen wat ik heb verteld, of dat je maar doet alsof).
 • Aan het eind leg ik een complexe oefening nog even vast in een video/screenrecording, met mijn stem als voice-over. Ik leg nadruk op wat je zelf daarvoor was vergeten, of waar je de fout in ging. Of op wat echt belangrijk was in deze oefening (mensen zijn vaak visueel ingesteld, en vinden een video een goede ruggensteun). En zo gaat de dag verder.
 • Het gaat in het tempo dat je aan kan, op de manier die kennelijk bij je past. De een leert snel; een ander heeft baat bij meer herhaling.
 • De onderwerpen zijn soms horend bij wat normaal in een basiscursus zou zitten, maar soms pak ik iets dat uit de gevorderdencursus komt. Of soms niet eens in een gevorderdencursus. Gewoon omdat je dat nu nodig hebt voor jouw toepassing.
 • Gerelateerde vakgebieden of toepassingen ga ik niet uit de weg. Als je ze zelf ter sprake brengt, bouw ik daarop voort zodat het toegevoegde waarde krijgt.
 • In overleg plannen we dat er een aantal werkdagen tussen de cursusdagen zitten. Zo kun je oefenen met de nieuw opgedane kennis. De tweede cursusdag kan je me dan gerichte vragen stellen over wat er niet lukte. Ik kan het dan inkoppen en zo is de maximale aandacht op het onderwerp optimaal benut.
 • Nadat ik je dringende vragen heb beantwoord, stel ik jou een aantal vragen. Vragen die je geheugen weer opfrissen. Soms komt het er niet van dat iemand tijd krijgt om te oefenen (druk druk druk), maar dan help ik het geheugen even. Door activerende vragen te stellen. Wat ergens achterin het hoofd zat, komt dan naar voren, paraat voor gebruik. Zo zijn we weer klaar voor de tweede cursusdag.

Is maatwerk beter dan een groepscursus?

Het kan véél meer bij je passen. Een groep heeft vooral als eigenschap dat je kunt/moet luisteren naar de vragen van een andere cursist. Of je nou wilt of niet. En dat als een ander iets nog niet begrijpt, jij een oefening dan nog even kunt herhalen (herhaling kost tijd maar is ook wel fijn). Daarna pas weer door naar het volgende onderwerp.

En er is nog een uitgesproken nadeel aan groepscursussen: die worden bij anderen nogal eens uitgesteld naar latere datum als er niet genoeg inschrijvingen zijn. Niet bij mij overigens. Want ik vind 1 cursist ook al genoeg reden om een datum af te spreken. En tot een nuttige cursus te maken. Dan krijg je vanzelf een gratis bonbon bij je heerlijke koffie.

Maatwerk cursus is als een lekkere bonbon, gratis bij je koffie.
Laat knoppen zien
Verberg knoppen