Digital Publishing met Adobe InDesign

Met het gereedschap dat je al kent publiceer je nu ook in HTML

Cursus Digitaal Publiceren met InDesign en IN5

In deze cursus Digitaal Publiceren in HTML leer je hoe je de interactiviteit van InDesign kunt omzetten naar HTML. Wat je leert sluit naadloos aan bij de cursus ePubs met vaste layout maken met InDesign. Heb je die nog niet gevolgd, dan vind je op deze pagina de complete cursus. Je hoeft niet eens verstand te hebben van HTML om aan deze cursus mee te doen: Digitaal Publiceren in HTML doe je namelijk vanuit Adobe InDesign. En dat ken je al. Je leert werken met Objectstatussen, knoppen, animaties als je aan deze cursus begint. Na afloop kun je publiceren in HTML, of webappp, of zelfs aansturen om in een Appstore als app op de plank te leggen. Dat is pas echt digitaal publiceren.

Op deze pagina:

Gebruik Publish Online en IN5 ↓

Werken met Publish Online en met IN5

Waarom is deze training zo interessant? Omdat HTML compatible is met alle apparaten. Ongeacht of je publiek op een computer of smartphone of tablet werkt: jouw lezers kunnen zonder problemen je publicatie inzien.

 

Onderwerpen uit deze cursus

In deze cursus zitten alle onderwerpen van de cursus ePubs met vaste layout en animaties maken, plus nog een aantal meer:

 • Knoppen in een interactieve publicatie gebruiken
 • Hyperlinks en actieve inhoudsopgave toepassen voor navigatie
 • Bladwijzers om naar pagina te navigeren
 • Objectstatussen gebruiken als diashows
 • Animaties in InDesign maken
 • Timing gebruiken om animaties tegelijkertijd te starten
 • Video toevoegen aan een je publicatie
 • Hoe je kaders kunt maken waarin gescrold kan worden
 • Diashows laten bedienen door swipen, of autoplay
 • Extern gemaakte animaties toevoegen
 • Interactieve Grafieken toevoegen
 • Metadata invoeren, en app-icoon
 • Hoe je fonts gebruikt en insluit, of gebruik maakt van bijv. Google Fonts
 • Het maken van een web-app zodat je publicatie op de desktop van je tablet of smartphone staat
 • Gebruik maken van de statusbalk
 • Extra Javascript of CSS-code toevoegen
 • Aanpassingen naar het formaat van beeldscherm
 • Verschillende paginaformaten gebruiken
 • Afbeeldingenreeks (image sequence) gebruiken
 • Werken met iFrames: Google Maps, Youtube, Vimeo

 

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 3 dagen, van 9.30u tot 16.30u
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
Prijs 1 persoon 1170,- voor 3 dgn. Collega's: de 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Prijzen zijn exclusief BTW.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer voor je klaar staan. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

In deze cursus zitten alle onderwerpen van de cursus ePubs met vaste layout en animaties maken, plus nog een aantal meer. Als je de kennis al hebt van de interactieve kant van InDesign, kun je een hoop tijd besparen. Dan kun je de cursus Digital Publishing met IN5 ook afnemen als een cursus van 1 dag. Neem dan contact met me op.

Peter Maas

Deze onderwerpen passen in  een cursus interactieve ePub maken

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Knoppen in InDesign en interactieve exportbestand

Je kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Hyperlinks en Bladwijzers in InDesign

Hyperlinks en Bladwijzers gebruik je om mee naar een andere pagina te springen in je publicatie. Of naar een web-adres. Hyperlinks zijn wel handig, want ze plakken vast aan je tekst. Daarom staan ze dus altijd op de goede plaats. Ook als je tekst verschoven is.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Meerdere paginaformaten gebruiken

Niet elk verhaal is even lang. Soms heeft een tekst wat meer ruimte nodig dan een ander. Of heb je meer foto’s te laten zien. Dan maak je toch gewoon die ene pagina wat langer? Het kan als je met IN5 werkt. 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Gebruik de statusbalk

Gebruik die statusbak voor extra navigatie, een voortgangsindicator, of automatisch gemaakte miniaturen van je pagina’s. Dat geeft de lezer extra navigatie.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Automatische klikbare inhoudsopgave

Wanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een interactieve lijst met hyperlinks op: superhandig! Dat wil jij toch ook?

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Objectstatussen voor diashows. Objectstates in InDesign.

Zelf noem ik het ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand. Het komt allemaal aan bod in de cursus Interactieve ePub.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Animaties in InDesign leren maken

Het deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd. Dat kun jij straks ook. 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Timing stuurt meerdere animaties aan

Geen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Een vernuftig stukje, waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Je gaat daar mee werken in de cursus Interactieve ePub.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Video toevoegen aan een interactieve ePub

Als je filmfragmenten wilt gebruiken, is dat in MP4-formaat. Je kunt springen naar vooringestelde momenten in de film, en je kunt een film automatisch laten herhalen.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Waarin kunnen we de ePub bekijken?

Als de ondersteuning op computertabletten belangrijk is, kunnen we werken met de app iBooks om de interactieve bestanden te bekijken. Op een Apple Macintosh is er nooit een probleem. 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Scrollen in een kader

Je kunt ook scrollen binnen een statische bladzijde. Daarmee vergroot je het effectieve oppervlak om informatie over te brengen. Superhandig in interactieve documenten!

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Externe animaties en infographics toevoegen

De aandacht van de lezer hou je ook vast door beweging. Dat kan met een online grafiekentool. Maar ook met bestanden uit Adobe Animate of Hype. Deze worden ingesloten in de te maken ePub.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Metadata toevoegen

Het echt publiceren van een ePub moet op de officiële manier. Metadata wordt daarbij gebruikt. Voor kleine kring kan het voldoende zijn om naam en titel in te voeren. Want die worden gebruikt in de weergave in de bibliotheek van je iPad.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Lettertypen insluiten

Als je publiceert in HTML, wat voor lettertypes moet je dan kiezen? Je leert hoe je kunt werken met Google fonts, of eigen fonts kunt insluiten in je publicatie.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Afbeeldingenreeks ofwel image sequence

Een afbeeldingenreeks is een serie plaatjes die je snel kunt bladeren met een handbeweging. Je kent ze misschien wel van productpresentaties, waar je een gefotografeerd product rond kunt laten draaien.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

iFrames gebruiken

Wat met ePubs niet kan, lukt lekker wel met HTML: video gebruiken van Youtube zonder dat je publicatie daar zwaarder van wordt. Het blijft dus makkelijk te downloaden. 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Extra CSS of Javascript toevoegen

CSS is de techniek waarmee de vormgeving wordt aangestuurd in HTML. Je hoeft zelf geen CSS te schrijven, maar door het toevoegen van wat voorbeeld-bestanden gaat je publicatie er anders uit zien.

Knoppen in het interactieve exportbestand van InDesign

knoppen in interactieve publicatiesJe kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

Hyperlinks in InDesign. En bladwijzers.

bladwijzers in InDesignHyperlinks en Bladwijzers gebruik je om mee naar een andere pagina te springen in je publicatie. Of naar een web-adres. Hyperlinks zijn wel handig, want ze plakken vast aan je tekst. Daarom staan ze dus altijd op de goede plaats. Ook als je tekst verschoven is.

Automatische interactieve inhoudsopgave

inhoudsopgave indesignWanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een interactieve lijst met hyperlinks op: superhandig! Dat wil jij toch ook?

Maak diashows met Objecstatussen

objectstatussenZelf noem ik het ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand. Het komt allemaal aan bod in de cursus Interactieve PDF.

Gebruik Animaties in InDesign

Animaties in InDesignHet deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd. Dat kun jij straks ook. Animaties pas je soms in de PDF achteraf nog wat aan.

Timing deelvenster controleert meerder animaties

Timing stuurt animaties aanGeen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Een vernuftig stukje, waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Je gaat daar mee werken in de cursus Interactieve PDF.

Gebruik video in je digitale publicatie uit InDesign

Video in InDesignAls je filmfragmenten wilt gebruiken, is dat in MP4-formaat. Je kunt springen naar vooringestelde momenten in de film, en je kunt een film automatisch laten herhalen.

Waarmee bekijk je de interactieve ePub

Viewer voor interactieve publicatieAls de ondersteuning op computertabletten belangrijk is, kunnen we werken met de app iBooks om de interactieve bestanden te bekijken. Op een Apple Macintosh is er nooit een probleem. 

Scrollen in een tekstkader

interactieve publicatieJe kunt ook scrollen binnen een statische bladzijde. Daarmee vergroot je het effectieve oppervlak om informatie over te brengen. Superhandig in interactieve documenten!

Externe animaties en infographics toevoegen

animaties in InDesignDe aandacht van de lezer hou je ook vast door beweging. Dat kan met een online grafiekentool. Maar ook met bestanden uit Adobe Animate of Hype. Deze worden ingesloten in de te maken ePub.

Metadata toevoegen

metadata xmpHet echt publiceren van een ePub moet op de officiële manier. Metadata wordt daarbij gebruikt. Voor kleine kring kan het voldoende zijn om naam en titel in te voeren. Want die worden gebruikt in de weergave in de bibliotheek van je iPad.

Sluit lettertypen in

lettertype insluitenGebruik de lettertypen die horen bij de huisstijl. Als je publiceert in HTML kun je webfonts gebruiken van Google, of  OpenType fonts. 

Afbeeldingenreeks gebruiken

afbeeldingenreeksEen afbeeldingenreeks is een serie plaatjes die je snel kunt bladeren met een handbeweging. Je kent ze misschien wel van productpresentaties, waar je een gefotografeerd product rond kunt laten draaien.

iFrames gebruiken

iframes in InDesignWat met ePubs niet kan, lukt lekker wel met HTML: video gebruiken van Youtube zonder dat je publicatie daar zwaarder van wordt. Het blijft dus makkelijk te downloaden. 

Extra CSS of Javascript toevoegen

css en javascriptCSS is de techniek die de vormgeving aanstuurt in HTML. Je hoeft zelf geen CSS te schrijven, maar door het toevoegen van wat voorbeeld-css-bestanden gaat je publicatie er anders uit zien. Of kun je iets wat zelfs met Publish Online niet kan.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe een training gaat.

Wil je een voorbeeld zien van wat er meer kan met IN5 dan met PublishOnline? ik heb een voorbeeld klaargezet. Op deze pagina zie je een overzicht van bijna alle aspecten die IN5 biedt, waar PublishOnline niet aan kan tippen.
En alles is gewoon gemaakt met InDesign.

Aanverwante artikelen

Tekst op basislijnraster zetten in InDesign

In dit artikel leg ik uit wat je kunt doen om tekst op de basislijnen te zetten in InDesign en waarom dat belangrijk is. Voor veel InDesigngebruikers zal deze tip deels bekend zijn, maar ik vertel je nog over drie extra varianten, om het uitdagend te houden. Het is...

Lees meer

Extra wit voor en na een alinea. Bijvoorbeeld bij opsommingen.

Aan de 2019-versie van Adobe InDesign is een nieuwe functie toegevoegd. Daar wil ik het even over hebben. Het is een teksteigenschap, en je kunt hem eventueel vinden in het deelvenster Alinea. Maar normaal gesproken gebruik je deze in een alineastijl.Nieuwe functie in...

Lees meer

Tekst naar contouren omzetten met InDesign

Wanneer je PDF aanmaakt voor de drukker, moeten de door jou gebruikte lettertypen worden ingesloten. Anders zou de drukker jouw PDF kunnen afdrukken met andere fonts: die van hem. En die kunnen afwijken van die van jou. Daar heeft de drukker geen trek in. En jij ook...

Lees meer

Woordafbrekingen in InDesign aanpassen

Hoe werkt het als je met Adobe InDesign woordafbrekingen wilt controleren? Het is een simpele handeling, maar hij is niet voor iedereen duidelijk. Daarom hier een complete uitleg over de afbreekroutines van InDesign.   Kiezen om wel of niet af te breken? Even...

Lees meer

InDesign spellingscontrole: hoe werkt dat?

Wanneer je werkt met veel teksten, moet je nog wel eens controleren of alles goed geschreven is. Wil je weten of je foutloos geschreven tekst hebt, dan gebruik je de InDesign spellingscontrole. Ik leg je uit hoe je in daarin je teksten kunt nalopen op grote en kleine...

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen