Cursus ePub maken. Met Adobe InDesign

Twee soorten: vaste layout met animaties en knoppen, en vloeibare layout.

Leer een ePub maken met Adobe InDesign

Voor deze InDesign ePub cursus moet je kiezen voor vaste layout of vloeibaar. ePubs kun je maken als ‘vloeibaar’ of met ‘vaste layout’. De eerste is zeer compatible met alle eReaders, maar volgt minder goed de layout die je document in InDesign heeft. De tweede lijkt als twee druppels water op je InDesign document, en kan bovendien ook interactieve elementen bevatten (animaties, knoppen, video enz). Maar de ePub met vaste layout heeft wat strengere systeemeisen om goed gelezen te kunnen worden. De keuze valt dus op:

 • Mooi ontwerp, maar nadenken over wat jouw publiek voor apparaat gebruikt
 • Compatible met alle apparaten, ook mobiele. Maar je ontwerp-wensen wat loslaten.
 • Wil je helemaal geen beperkingen, kies dan voor Digitaal publiceren in HTML.

Op deze pagina:

Publiceren als interactief ePub met vaste layout ↓

Publiceren als compatible ePub met vloeibare layout ↓

Deze cursus is ook te realiseren op afstand. We werken dan bij voorkeur met Zoom. Want dat is beter geschikt dan Microsoft Teams of Google Meet. En net zo veilig, sinds er tal van updates zijn geweest voor deze applicatie. Ook je collega is welkom, tijdelijk voor een wel heel aantrekkelijke prijs.
Heb je alleen een vraag waarmee je vastloopt? Ook dan krijg je hulp!

Graag cursus via ZoomIk heb een losse vraag

Interactieve ePub jouw layout publiceren vanuit InDesign

Een ePub met vaste layout wordt ook wel ePubFXL genoemd. FixedLayout dus, of ePub3. De pagina ziet er in je eReader precies zo uit als in Adobe InDesign. Daardoor kun je objecten laten invliegen vanaf de rechterkant van de pagina, knoppen onderin de pagina aanbrengen, enzovoorts.

Onderwerpen uit deze InDesign ePub cursus

 • Knoppen in een interactieve publicatie gebruiken
 • Hyperlinks en actieve inhoudsopgave toepassen voor navigatie
 • Bladwijzers om naar pagina te navigeren
 • Objectstatussen gebruiken als diashows
 • Animaties in InDesign maken
 • Timing gebruiken om animaties tegelijkertijd te starten
 • Video toevoegen aan een je publicatie
 • Hoe je kaders kunt maken waarin gescrold kan worden
 • Diashows laten bedienen door swipen
 • Extern gemaakte animaties toevoegen
 • Interactieve Grafieken toevoegen
 • Metadata invoeren
 • Exportopties voor interactieve ePub
 • Welke opties er zijn om je ePub te bekijken

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of virtueel (Zoom)!
Prijs Eerste cursist voor €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik op Verder om het tarief te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch staat er een computer voor je klaar. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Wil je ook publiceren voor gebruik op iPads, dan kun je kiezen voor het maken van ePubs. Dan kun je dezelfde technieken en nog een aantal extra gebruiken in InDesign. Lees hieronder verder over de cursus ePubs maken.

Peter

Deze onderwerpen passen in  een cursus interactieve ePub maken

cursus indesign ePub: gebruik knoppen

Knoppen in InDesign en interactieve exportbestand

Je kunt van elk object een knop maken. Leer in deze InDesign ePub cursus hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

ePub in InDesign: gebruik hyperlinks en bladwijzers

Hyperlinks en Bladwijzers in InDesign

Hyperlinks en Bladwijzers gebruik je om mee naar een andere pagina te springen in je publicatie. Of naar een web-adres. Hyperlinks zijn wel handig, want ze plakken vast aan je tekst. Daarom staan ze dus altijd op de goede plaats. Ook als je tekst verschoven is.

indesign ePub cursus : maak een automatische inhoudsopgave

Automatische klikbare inhoudsopgave

Wanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een interactieve lijst met hyperlinks op: superhandig! Dat wil jij toch ook?

gebruik objectstatussen om diashows te maken

Objectstatussen voor diashows. Objectstates in InDesign.

Zelf noem ik het ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand. Het komt allemaal aan bod in de cursus Interactieve ePub.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Animaties in InDesign leren maken

Het deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd. Dat kun jij straks ook. 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Timing stuurt meerdere animaties aan

Geen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Een vernuftig stukje, waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Je gaat daar mee werken in de cursus Interactieve ePub.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Video toevoegen aan een interactieve ePub

Als je filmfragmenten wilt gebruiken, is dat in MP4-formaat. Je kunt springen naar vooringestelde momenten in de film, en je kunt een film automatisch laten herhalen.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Waarin kunnen we de ePub bekijken?

Als de ondersteuning op computertabletten belangrijk is, kunnen we werken met de app iBooks om de interactieve bestanden te bekijken. Op een Apple Macintosh is er nooit een probleem. 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Scrollen in een kader

Je kunt ook scrollen binnen een statische bladzijde. Daarmee vergroot je het effectieve oppervlak om informatie over te brengen. Superhandig in interactieve documenten!

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Externe animaties en infographics toevoegen

De aandacht van de lezer hou je ook vast door beweging. Dat kan met een online grafiekentool. Maar ook met bestanden uit Adobe Animate of Hype. Deze worden ingesloten in de te maken ePub.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Metadata toevoegen

Het echt publiceren van een ePub moet op de officiële manier. Metadata wordt daarbij gebruikt. Voor kleine kring kan het voldoende zijn om naam en titel in te voeren. Want die worden gebruikt in de weergave in de bibliotheek van je iPad.

Knoppen in het interactieve exportbestand van InDesign

indesign ePub cursus knoppen in interactieve publicatiesJe kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

Hyperlinks in InDesign. En bladwijzers.

bladwijzers in InDesignHyperlinks en Bladwijzers gebruik je om mee naar een andere pagina te springen in je publicatie. Of naar een web-adres. Hyperlinks zijn wel handig, want ze plakken vast aan je tekst. Daarom staan ze dus altijd op de goede plaats. Ook als je tekst verschoven is.

Automatische interactieve inhoudsopgave

inhoudsopgave indesignWanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een interactieve lijst met hyperlinks op: superhandig! Dat wil jij toch ook?

Maak diashows met Objecstatussen

objectstatussenZelf noem ik het ‘diashows’. Je zet er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten. Zelfs een filmbestand. Het komt allemaal aan bod in de cursus Interactieve PDF.

Gebruik Animaties in InDesign

Animaties in InDesignHet deelvenster animaties laat een object bewegen over het scherm. Je mag zelf de beweging bepalen en ook naar eigen smaak aanpassen. Stel de snelheid in, de beweging, en hoe vaak deze wordt uitgevoerd. Dat kun jij straks ook. Animaties pas je soms in de PDF achteraf nog wat aan.

Timing deelvenster controleert meerder animaties

Timing stuurt animaties aanGeen animaties zonder timing. Want met Timing bepaal je welke animaties eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Een vernuftig stukje, waar je zeker van op de hoogte moet zijn. Je gaat daar mee werken in de cursus Interactieve PDF.

Gebruik video in je digitale publicatie uit InDesign

Video in InDesignAls je filmfragmenten wilt gebruiken, is dat in MP4-formaat. Je kunt springen naar vooringestelde momenten in de film, en je kunt een film automatisch laten herhalen.

Waarmee bekijk je de interactieve ePub

Viewer voor interactieve publicatieAls de ondersteuning op computertabletten belangrijk is, kunnen we werken met de app iBooks om de interactieve bestanden te bekijken. Op een Apple Macintosh is er nooit een probleem. 

Scrollen in een tekstkader

interactieve publicatieJe kunt ook scrollen binnen een statische bladzijde. Daarmee vergroot je het effectieve oppervlak om informatie over te brengen. Superhandig in interactieve documenten!

Externe animaties en infographics toevoegen

animaties in InDesignDe aandacht van de lezer hou je ook vast door beweging. Dat kan met een online grafiekentool. Maar ook met bestanden uit Adobe Animate of Hype. Deze worden ingesloten in de te maken ePub.

Metadata toevoegen

metadata xmpHet echt publiceren van een ePub moet op de officiële manier. Metadata wordt daarbij gebruikt. Voor kleine kring kan het voldoende zijn om naam en titel in te voeren. Want die worden gebruikt in de weergave in de bibliotheek van je iPad.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina waarop je kunt bevestigen.

Wil je nog minder belemmeringen?

Wil je helemaal niets meer te maken hebben met vraagstukken over compatibiliteit? Dan kun je ook kiezen voor het publiceren in HTML. Met Publish Online, of met IN5 (van Ajar Productions). → Ik wil alle vrijheid als ik publiceer met InDesign.

Publiceren als ePub vloeibaar met Adobe InDesign

indesign epub cursus ePub vloeibaar
Bij een vloeibare ePub moet je denken aan het soort boeken dat je kunt aanschaffen bij Bol.com. Kies ePub die vloeibaar is, als je vooral wilt zorgen dat de lezer op elk apparaat je bestand kan lezen. De vormgeving van InDesign is van minder belang; de structuur des te meer. Het werkt dan op computers, tabletten en smartphones.

Onderwerpen kort

 • Goed gestructureerde documenten opzetten met InDesign
 • Het nut en de waarde van het deelvenster Artikelen in InDesign
 • Hoe je beelden kunt insluiten
 • Verankeren van beelden aan de tekstflow
 • Exportinstellingen per object of per groep
 • Automatisch gegenereerde inhoudsopgave maken
 • Exportlabels voor alineastijlen en tekenstijlen en objectstijlen
 • Aanpassen van CSS in de ePub
 • Validatie van de ePub

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 1 dag, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Eerste cursist €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik verder om het te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.
In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer extra klaar staan voor je.

Deze onderwerpen horen bij de cursus Vloeibare ePub maken

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Hoe zet je een document op voor ePub?

Omdat de vormgeving erg tekstgericht is, moet je in deze InDesign ePub cursus alles heel anders aanpakken 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Artikelen gebruiken in InDesign

Met het deelvenster Artikelen kun je losse tekstkaders in de juiste volgorde gebruiken in je ePub. Ook kun je illustraties toevoegen aan de volgorde.Daardoor staan illustraties nooit bij de verkeerde tekst.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Illustraties insluiten in je ePub

Je kunt elke illustratie gebruiken in InDesign. Maar je moet wel instellen hoe deze verwerkt moet worden in een ePub. Kies de resolutie, maar ook de uitlijning van een illustratie.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Beelden verankeren aan de tekst

Foto’s en tabellen kun je ook verankeren aan de tekst. Als je dat doet, weet je zeker dat de foto op de juiste plek komt in de volgorde van de hele ePub. 

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Aanpassen van CSS in de ePub

InDesign maakt een CSS-bestand aan voor de vormgeving van een ePub. Soms ‘vergeet’ InDesign een paar zaken, die je makkelijk zelf kunt aanpassen. Bij werken vanuit het zelfde sjabloon hergebruik je deze CSS instructies.

Gebruik animaties om objecten te laten bewegen in InDesign

Validatie van een ePub

Wanneer je een ePub officieel wil uitgeven, moet hij aan een aantal eisen voldoen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je geproduceerde ePub aan de tand te voelen.

Hoe zet je een document op voor ePub?

Omdat de vormgeving erg tekstgericht is, moet je in InDesign alles heel anders aanpakken 

Artikelen gebruiken in je InDesigndocument

Met het deelvenster Artikelen kun je losse tekstkaders in de juiste volgorde gebruiken in je ePub. Ook kun je illustraties toevoegen aan de volgorde.Daardoor staan illustraties nooit bij de verkeerde tekst.

Illustraties insluiten in je ePub

Je kunt elke illustratie gebruiken in InDesign. Maar je moet wel instellen hoe deze verwerkt moet worden in een ePub. Kies de resolutie, maar ook de uitlijning van een illustratie.

Beelden verankeren aan de tekst

Je kunt elke illustratie gebruiken in InDesign. Maar je moet wel instellen hoe deze verwerkt moet worden in een ePub. Kies de resolutie, maar ook de uitlijning van een illustratie.

Maak een inhoudsopgave

Een inhoudsopgave is echt noodzakelijk voor een beetje navigatie in de ePub. Je kunt hem zelf maken met InDesign, en het kost nauwelijks moeite. 

Exportlabels voor Alineastijlen en Tekenstijlen maken

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

CSS aanpassen in de ePub

InDesign maakt een CSS-bestand aan voor de vormgeving van een ePub. Soms ‘vergeet’ InDesign een paar zaken, die je makkelijk zelf kunt aanpassen. Bij werken vanuit het zelfde sjabloon hergebruik je deze CSS instructies.

Je ePub valideren

Wanneer je een ePub officieel wil uitgeven, moet hij aan een aantal eisen voldoen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je geproduceerde ePub aan de tand te voelen.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina waarop je kunt bevestigen.

Aanverwante artikelen

Geen sjans met Comic Sans

Wat is er mis met de Comic Sans? Veel mensen zouden antwoorden: wat is er niet mis? Ik steek er even wat tijd in om uit te leggen waar een lettertype aan moet voldoen voordat het helemaal okee is. Want ik merk soms in de les dat cursisten wel hebben gehoord dat Comic...

Lees meer

Betere samenwerking tussen vormgevers en auteurs.

“Als jij de brochure af hebt, kan ik daarna nog de tekst bewerken?” Je hebt die vraag misschien al eens gehoord. Opdrachtgevers leggen soms druk op de samenwerking tussen auteur/redacteur en vormgever. In dit bericht geef ik je een aantal oplossingen mee om dit vlot...

Lees meer

Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar!

Als je een PDF wilt aanleveren bij printshop of drukkerij is er altijd de vraag hoe je dat moet doen. In dit artikel ga ik in op het maken van PDF met Adobe InDesign. Het is dan nog geen certified PDF, maar voldoet wel aan de drukkersnormen.PDF/x is er voor drukbare...

Lees meer

Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?

Juli 2020 De voorbije weken waren anders, vanwege Corona. Voor jou ook natuurlijk, en ik wil mijn nieuwe inzicht hier even met je delen over het werken op afstand. En hoe dat ging. Contactonderwijs is de standaard Voor de Corona had ik alleen nog maar...

Lees meer

Document RGB is niet goed voor je foto in InDesign

DocumentRGB of het juiste RGB?Wanneer je foto’s plaatst in Adobe InDesign is het belangrijk dat je weet dat InDesign de foto’s goed uitleest. Een van de belangrijke dingen waar je zelf op moet letten is het al dan niet ingesloten icc-kleurprofiel: herkent InDesign...

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen