Adobe Illustrator cursus: basis en gevorderden

Ontwerp pictogrammen, symbolen, tekeningen die eindeloos zijn te vergroten.

Maak slim gebruik van Adobe Illustrator zonder dat het ingewikkeld wordt. Op jouw praktijk gebaseerd.

Waarom eigenlijk een cursus Illustrator? Omdat de tekeningen die je maakt met Illustrator eindeloos zijn uit te vergroten zonder dat het kartelig of pixelig wordt. Want ze zijn van vectoren gemaakt. Infographics, pictogrammen, symbolen en logo’s komen heel vaak uit Adobe Illustrator. Adobe Illustrator is een zeer veelzijdig tekenprogramma. Het zou alleen eens tijd worden dat Adobe het wat begrijpelijker maakte (zo veel opties die op het eerste gezicht op elkaar lijken!) Neem een Basis cursus als je nog maar net begint met het programma. Als je al wat verder bent, is er een Illustrator Gevorderden voor je. En natuurlijk kun je altijd maatwerk verwachten: het haakt in op jouw manier van leren, jouw snelheid en doelen. Op deze pagina:

Illustrator onderwerpen beginners ↓
Adobe Illustrator onderwerpen gevorderd ↓

Illustrator cursus Basis, als je nog moet beginnen

adobe illustrator cursus icoonIn een Adobe Illustrator cursus Basis leer je de new-school technieken van het programma gebruiken. Dat betekent dat je meteen tijd bespaart in het maken van tekeningen. Je krijgt meteen de handigste methode om tekeningen te maken. Juist Illustrator is de laatste tijd erg aan het veranderen, en daar kun je meteen van profiteren!

 

Onderwerpen Kort uit de Illustrator cursus

 • Gereedschappen instellen
 • Werken met het pengereedschap
 • Selecteren
 • Lagen gebruiken
 • Kleurgebruik
 • Bewaarformaten
 • Pathfinder
 • Effecten
 • Penselen
 • Maskeertechnieken
 • Overtrekfuncties

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 3 dagen, van 9.30u tot 16.30u
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
Prijs 1 persoon 1170,- voor 3 dgn. Collega's: de 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Prijzen zijn exclusief BTW.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer voor je klaar staan. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Omdat Illustrator complex is raad ik aan voor deze training 3 dagen te reserveren. Natuurlijk is er altijd maatwerk: als je een lichte toepassing hebt met Adobe Illustrator, kan het misschien wel in 2 dagen. Even mailen of bellen dus.

Hieronder zie je alvast een leuke oefening uit de basiscursus Adobe Illustrator. Leer slim te ontwerpen in deze cursus.

Deze onderwerpen zijn heel geschikt om mee te beginnen in de cursus Adobe Illustrator. De meeste cursisten starten hier mee.

Selecteren van objecten

selectiepijltjes in illustratorIn complexe documenten is het soms lastig werken: hoe selecteer je een object en hoe organiseer je een tekening? Je gebruikt meerdere technieken om objecten te selecteren: lagenvenster, pijltjes, menu’s. Het hangt af van de tekening wat de beste strategie is. Je leert dat in de Adobe Illustrator cursus Basis.

Pengereedschap en Kromming (curvature)

pentool en curvatureSuperbelangrijk. Er zijn ook andere eenvoudiger tekengereedschappen, maar die zijn niet zo precies als de pen: daarmee kun je elke vorm maken die je kunt bedenken. Het kloddergereedschap is lekker als alternatief op de pen, en tegenwoordig ook de Curvature (Kromming). Daarmee kun je snel van start.

Lagen gebruiken in Illustrator

Adobe Illustrator LagenDoor te werken in lagen kun je een tekening organiseren. Wat hoort bij elkaar en wat niet? Je maakt nieuwe lagen aan en reorganiseert bestaande tekeningen. Dan begrijp je ook hoe tekeningen van anderen in elkaar zitten.

Kleurgebruik in Illustrator

Kleurgebruik in IllustratorKies je er voor om te werken in RGB of in CMYK, of in Pantone? Elk van deze systemen heeft zo zijn voor- en nadelen. Je krijgt alvast inzicht in het waarom van deze keuzes. Na de Illustrator cursus Basis kun je in ieder geval zelfstandig keuzes maken.

Bewaarformaten

bewaarformaten illustratorNormaal bewaren we in .ai-formaat, maar soms ook in .EPS, SVG of in PDF-formaat. En dan zijn er ook nog JPEG en PNG-formaten. Je leert welke formaten waarom gebruikt worden.

Pathfinder en Shapebuilder

Pathfinder en Shape builderDoor Pathfinder te gebruiken kun je heel eenvoudig vormen maken die er leuk uit zien, maar helemaal niet moeilijk waren om te maken. Een slimme truc dus, waar je nog veel plezier van kunt hebben. Als alternatief is er de ShapeBuilder, en tegenwoordig ook de Shaper.

Effecten en transparantie

Effecten en transparantie in IllustratorDoor effecten toe te passen op je objecten krijgen ze een andere verschijningsvorm. Je kunt dit heel creatief gebruiken. In het deelvenster Vormgeving (Appearance) kun je achteraf weer bijstellen hoe het effect wordt toegepast.

Penselen in Illustrator

Penselen in IllustratorAls je kunt tekenen met het pengereedschap, kun je daarna een mooie penseel toepassen op deze lijn: je tekening krijgt zo een heel ander uiterlijk, zonder dat je alles opnieuw hebt gemaakt.

Maskeertechnieken

maskeertechnieken in IllustratorIn Illustrator werken zonder dat je maskers gebruikt? uitgesloten. Je leert zowel de wat oudere techniek van het uitknipmasker als het nieuwere dekkingsmasker te gebruiken.

Overtrekfuncties

Overtrekken in IllustratorJe leert in de Adobe Illustrator cursus Basis hoe je zelf iets kunt tekenen met Illustrator (zie hierboven). Maar het programma kan het ook voor jou doen! Gebruik het voor snelle resultaten, of voor creatieve toepassingen.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe een training gaat.

Illustrator Cursus Gevorderd: het kan altijd weer slimmer.

Als je al een tijdje hebt gewerkt met Adobe Illustrator, smaakt het naar meer. Je wilt dingen sneller, handiger en mooier opzetten. Zo hou je tijd over voor creativiteit. Je leert de nieuwste gereedschappen kennen. Je ziet hoe je een eerder ontwerp handiger had kunnen maken. Dikke winst dus.

 

Deze cursus geeft je verdieping in waar je al mee bezig bent. Enkele onderwerpen uit deze cursus:

 • Effecten gebruiken
 • Stijlen opslaan en toepassen
 • Pixels in Illustrator
 • Werken met steunkleuren
 • Drukwerk controle
 • Eigen voor-instellingen maken: documenten en bibliotheken

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
Prijs 1 persoon 792,- voor 2 dgn. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Prijzen zijn exclusief BTW.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer voor je klaar staan. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

InDesign, Photoshop en Illustrator kunnen foto's plaatsen/toevoegen in het document dat je geopend hebt. Dat heeft voor- en nadelen. Omdat dit heel belangrijk kan zijn in de manier waarop je werkt, heb ik gedocumenteerd wat ik hierover kon vastleggen. Het is een flink document geworden. Klik hier om het document over koppelingen te downloaden.

Deze onderwerpen worden gevraagd in een cursus Adobe Illustrator voor gevorderden:

Leer werken met effecten in Illustrator

vormgeving in Adobe IllustratorMisschien heb je al wel wat effecten gebruikt, maar nu ga je daar dieper op in. Dus objecten met meerdere lijnen en/of vullingen, werken in spiegelbeeld; je kunt het zo gek niet verzinnen.

Effecten vastleggen in Afbeeldingsstijlen

illustrator afbeeldingsstijlenAls je effecten hebt gebruikt, wil je die vaak vastleggen als een stijl. Dan kun je hem later toepassen op andere objecten, of aanpassen zodat alle bestaande objecten veranderen als jouw stijl verandert. Scheelt weer tijd

Pantone kleuren gebruiken

Pantone kleuren in IllustratorAls het in je werk nodig is, leer je in de cursus Illustrator Gevorderden hoe je kunt werken met Pantone-kleuren, of vernis, of een stansvorm. Dat zijn aparte drukgangen, waarbij het werken technischer wordt.

Pixels in Illustrator herkennen: wat is de resolutie en kwaliteit ervan?

documentinfoNatuurlijk bestaat Adobe Illustrator niet alleen uit vectoren: je kunt effecten gebruiken die pixels introduceren, of je hebt gewerkt met foto’s. Je leert hoe jij de baas bent over alle resolutie in je bestanden. Zodat je bij de drukker geen flater slaat.

Eigen voorinstellingen opslaan in bibliotheken

gebruik bibliotheken in IllustratorAls het nut van eigen penselen, kleuren, effecten duidelijk is geworden, wil je ze vastleggen. Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Afhankelijk van hoe je werkt leg je ze vast in document-instellingen of in bibliotheken.

Zorgen dat je goed drukwerk krijgt

drukwerk uit IllustratorIn sommig ontwerp is het heel belangrijk om precies te weten hoe je ontwerp gedrukt wordt. Dan hebben we het over kleurscheidingen, overdruk, PDF-standaarden. Niet moeilijk, maar wel wat technischer.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe een training gaat.

Wil je infographics maken met Adobe Illustrator in combinatie met Photoshop en Excel?

Gebruik dan de button hiernaast. Die brengt je naar een pagina met meer informatie over die cursus.

Aanverwante artikelen

Hoe maak je ringen die in elkaar haken, in Adobe Illustrator?

In de tijd van de Olympische spelen zijn het er wel vijf. Maar hoe doe je dat eigenlijk: twee ringen die in elkaar haken? Het is niet mogelijk in Adobe Illustrator om een object te verweven met een ander object (het staat altijd voor of achter dat andere object). Maar...

Lees meer

Tekst naar contouren omzetten met InDesign

Wanneer je PDF aanmaakt voor de drukker, moeten de door jou gebruikte lettertypen worden ingesloten. Anders zou de drukker jouw PDF kunnen afdrukken met andere fonts: die van hem. En die kunnen afwijken van die van jou. Daar heeft de drukker geen trek in. En jij ook...

Lees meer

Adobe Illustrator CC updaten? even opletten!

Wanneer je een update van Adobe Illustrator wilt uitvoeren, moet je even opletten: Een update moet je misschien niet zomaar uitvoeren als je nog eigen penselen en stijlen had aangemaakt. De nieuwe versie wordt er anders overheen gezet en daarbij worden jouw eigen...

Lees meer

Overdruk in InDesign, bijvoorbeeld met vernis

Soms wil je een ontwerp maken waarin je op een klein gedeelte een vernis in InDesign wilt laten aanbrengen. Vernis is dan een aparte kleur, en dus een extra drukgang. In dit artikel geef ik je een voorbeeld en een toepassing.Weet je nog niet goed wat overdruk in...

Lees meer

PMS kleuren in InDesign: wat moet je doen met Pantone?

PMS staat voor Pantone Matching System. Het is een kleurenwaaier met kleuren op nummer. Een beetje zoals kleuren die je laat mengen bij de verfspecialist. Denk maar aan de bakken bij de doe-het-zelf zaak, waar je die strookjes kunt vinden met kleurstalen. Bij het...

Lees meer

Hoe gebruik je de sjabloonfunctie van Adobe Illustrator?

Je kunt werken met Sjablonen in Adobe Illustrator. Illustrator is ooit begonnen als programma om tekeningen mee over te trekken. Dat kan nog steeds. Gebruik je daarbij de sjabloonfunctie, dan print de achtergrondlaag niet mee, maar je kunt hem wel prima overtrekken....

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen