Adobe Illustrator cursus: basis of gevorderden

Hoe je mooie tekeningen kunt maken. Ontwerp pictogrammen, symbolen, tekeningen die eindeloos zijn te vergroten.

Neem een cursus Adobe Illustrator: een cadeautje voor jezelf

In de cursus Illustrator leer je slimme combinaties te maken zonder dat het ingewikkeld wordt. Waarom eigenlijk Illustrator? Omdat de tekeningen die je maakt met Illustrator eindeloos zijn uit te vergroten zonder dat het kartelig of pixelig wordt. Want ze zijn van vectoren gemaakt. Infographics, pictogrammen, symbolen en logo’s komen heel vaak uit Adobe Illustrator. Illustrator is een zeer veelzijdig tekenprogramma, dus jouw tekeningen kunnen er vast ook mee gemaakt worden. Kies voor een Basis cursus als je nog maar net begint met het programma. Als je al wat verder bent, is er een Illustrator Gevorderden voor je. En natuurlijk krijg je maatwerk. Want het haakt altijd in op jouw manier van leren, jouw snelheid en doelen. Op deze pagina:

Illustrator onderwerpen beginners ↓
Adobe Illustrator onderwerpen gevorderd ↓

Deze cursus is ook te realiseren op afstand. We werken dan bij voorkeur met Zoom. Want dat is beter geschikt dan Microsoft Teams of Google Meet. En net zo veilig, sinds er tal van updates zijn geweest voor deze applicatie. Ook je collega is welkom, tijdelijk voor een wel heel aantrekkelijke prijs.
Heb je alleen een vraag waarmee je vastloopt? Ook dan krijg je hulp!

Graag cursus via ZoomIk heb een losse vraag

Illustrator cursus Basis, als je nog moet beginnen

adobe illustrator cursus icoonIn een Adobe Illustrator cursus Basis leer je de new-school technieken van het programma gebruiken. Dat betekent dat je meteen tijd bespaart in het maken van tekeningen. Je krijgt meteen de handigste methode om tekeningen te maken. Juist Illustrator is de laatste tijd erg aan het veranderen, en daar kun je meteen van profiteren!

Onderwerpen Kort uit de Illustrator cursus

 • Gereedschappen instellen
 • Werken met het pengereedschap
 • Selecteren
 • Lagen gebruiken
 • Kleurgebruik
 • Bewaarformaten
 • Pathfinder
 • Effecten
 • Penselen
 • Maskeertechnieken
 • Overtrekfuncties

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 3 dagen, van 9.30u tot 16.30u
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie.
Prijs 1 persoon 1242,- voor 3 dgn. Collega's: de 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Prijzen zijn exclusief BTW.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer voor je klaar staan. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Omdat Illustrator complex is raad ik aan voor deze training 3 dagen te reserveren. Natuurlijk is er altijd maatwerk: als je een lichte toepassing hebt met Adobe Illustrator, kan het misschien wel in 2 dagen. Even mailen of bellen dus.

Hieronder zie je alvast een leuke oefening uit de basiscursus Adobe Illustrator. Leer slim te ontwerpen in deze cursus.

Deze onderwerpen zijn heel geschikt om mee te beginnen in de cursus Adobe Illustrator. De meeste cursisten starten hier mee.

Pengereedschap en Kromming (curvature)

pentool en curvatureSuperbelangrijk. Er zijn ook andere eenvoudiger tekengereedschappen, maar die zijn niet zo precies als de pen: daarmee kun je elke vorm maken die je kunt bedenken. Het kloddergereedschap is lekker als alternatief op de pen, en tegenwoordig ook de Curvature (Kromming).

Selecteren

selectiepijltjes in illustratorIn complexe documenten is het soms lastig werken: hoe selecteer je een object en hoe organiseer je een tekening? Je gebruikt meerdere technieken om objecten te selecteren: lagenvenster, pijltjes, menu’s. Net wat het beste uit komt of het slimste is. Je leert dat in de Adobe Illustrator cursus Basis.

Lagen gebruiken in Illustrator

Adobe Illustrator LagenDoor te werken in lagen kun je een tekening organiseren. Wat hoort bij elkaar en wat niet? Je maakt nieuwe lagen aan en reorganiseert bestaande tekeningen. Dan begrijp je ook hoe tekeningen van anderen in elkaar zitten.

Kleurgebruik in Adobe Illustrator

Kleurgebruik in IllustratorKies je er voor om te werken in RGB of in CMYK, of in Pantone? Elk van deze systemen heeft zo zijn voor- en nadelen. Je krijgt alvast inzicht in het waarom van deze keuzes. Na de Illustrator cursus Basis kun je in ieder geval zelfstandig keuzes maken.

Bewaarformaten: hoe sla je een bestand op

bewaarformaten illustratorNormaal bewaren we in .ai-formaat, maar soms ook in .EPS, SVG of in PDF-formaat. En dan zijn er ook nog JPEG en PNG-formaten. Je leert welke formaten waarom gebruikt worden.

Pathfinder en ShapeBuilder

Pathfinder en Shape builderDoor Pathfinder te gebruiken kun je heel eenvoudig vormen maken die er leuk uit zien, maar helemaal niet moeilijk waren om te maken. Een slimme truc dus, waar je nog veel plezier van kunt hebben. Als alternatief is er de ShapeBuilder, en tegenwoordig ook de Shaper.

Effecten en transparantie

Effecten en transparantie in IllustratorDoor effecten toe te passen op je objecten krijgen ze een andere verschijningsvorm. Je kunt dit heel creatief gebruiken. In het deelvenster Vormgeving (Appearance) kun je achteraf weer bijstellen hoe het effect wordt toegepast.

Penselen in Illustrator

Penselen in IllustratorAls je kunt tekenen met het pengereedschap, kun je daarna een mooie penseel toepassen op deze lijn: je tekening krijgt zo een heel ander uiterlijk, zonder dat je alles opnieuw hebt gemaakt.

Maskeertechnieken: knipmasker en dekkingsmasker

maskeertechnieken in IllustratorIn Illustrator werken zonder dat je maskers gebruikt? uitgesloten. Je leert zowel de wat oudere techniek van het uitknipmasker als het nieuwere dekkingsmasker te gebruiken.

Overtrekfuncties: Illustrator gaat voor jou aan de slag

Overtrekken in IllustratorJe leert in de Adobe Illustrator cursus Basis hoe je zelf iets kunt tekenen met Illustrator (zie hierboven). Maar het programma kan het ook voor jou doen! Gebruik het voor snelle resultaten, of voor creatieve toepassingen

Denk je dat deze cursus bij je past?

Tik gerust de button even aan. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe het verder gaat.

Illustrator Cursus Gevorderd: het kan altijd weer slimmer.

Als je al een tijdje hebt gewerkt met Adobe Illustrator, smaakt het naar meer. Je wilt dingen sneller, handiger en mooier opzetten. Zo hou je tijd over voor creativiteit. Je leert de nieuwste gereedschappen kennen. Je ziet hoe je een eerder ontwerp handiger had kunnen maken. Dikke winst dus.

Deze cursus geeft je verdieping in waar je al mee bezig bent. Enkele onderwerpen uit deze cursus:

 • Effecten gebruiken
 • Stijlen opslaan en toepassen
 • Pixels in Illustrator
 • Werken met steunkleuren
 • Drukwerk controle
 • Eigen voor-instellingen maken: documenten en bibliotheken

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Eerste cursist voor €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik op Verder om het tarief te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch staat er een computer voor je klaar. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Je kunt in Photoshop, InDesign en Illustrator foto's toevoegen aan het document dat je al geopend hebt. Omdat het heel belangrijk kan zijn in de manier waarop je werkt, heb ik een handig document gemaakt dat hierover gaat. Het is een flinkerd geworden, maar gratis. Klik hier om het document over koppelingen te downloaden.

Deze onderwerpen worden gevraagd in een cursus Adobe Illustrator voor gevorderden:

Werken met effecten in Illustrator

vormgeving in Adobe IllustratorMisschien heb je al wel wat effecten gebruikt, maar nu ga je daar dieper op in. Dus objecten met meerdere lijnen en/of vullingen, werken in spiegelbeeld; je kunt het zo gek niet verzinnen.

Effecten vastleggen in stijlen

illustrator afbeeldingsstijlenAls je effecten hebt gebruikt, wil je die vaak vastleggen als een stijl. Dan kun je hem later toepassen op andere objecten, of aanpassen zodat alle bestaande objecten veranderen als jouw stijl verandert. Scheelt weer tijd.

Zitten er nog pixels in je bestand? en welke resolutie hebben ze?

documentinfoNatuurlijk bestaat Adobe Illustrator niet alleen uit vectoren: je kunt effecten gebruiken die pixels introduceren, of je hebt gewerkt met foto’s. Je leert hoe jij de baas bent over alle resolutie in je bestanden. Zodat je bij de drukker geen flater slaat.

Pantone / PMS gebruiken in Adobe Illustrator

Pantone kleuren in IllustratorAls het in je werk nodig is, leer je in de cursus Illustrator Gevorderden hoe je kunt werken met Pantone-kleuren, of vernis, of een stansvorm. Dat zijn aparte drukgangen, waarbij het werken technischer wordt.

Eigen voorinstellingen bewaren

gebruik bibliotheken in IllustratorAls het nut van eigen penselen, kleuren, effecten duidelijk is geworden, wil je ze vastleggen. Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Afhankelijk van hoe je werkt leg je ze vast in document-instellingen of in bibliotheken.

Zorg voor goed drukwerk

drukwerk uit IllustratorIn sommig ontwerp is het heel belangrijk om precies te weten hoe je ontwerp gedrukt wordt. Dan hebben we het over kleurscheidingen, overdruk, PDF-standaarden. Niet moeilijk, maar wel wat technischer.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Tik gerust de button even aan. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe het verder gaat.

Wil je infographics maken met Adobe Illustrator in combinatie met Photoshop en Excel?

Gebruik dan de button hiernaast. Die brengt je naar een pagina met meer informatie over die cursus.

Aanverwante artikelen

Illustrator afbeeldingen koppelen

Als je afbeeldingen (foto’s) gebruikt in Illustrator, let er dan even op of je ze koppelt of niet. Een gekoppelde illustratie heeft voordelen, maar een niet-gekoppelde illustratie óók. Ingewikkeld wel, en ook belangrijk bij het uitwisselen van documenten. Dus hoe moet...

Lees meer

Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?

Juli 2020 De voorbije weken waren anders, vanwege Corona. Voor jou ook natuurlijk, en ik wil mijn nieuwe inzicht hier even met je delen over het werken op afstand. En hoe dat ging. Contactonderwijs is de standaard Voor de Corona had ik alleen nog maar...

Lees meer

Sign & Print beurs 2020 Gorinchem

Deze week was ik op de Sign & Print beurs in Gorinchem. Even heb ik me wel afgevraagd of ik wel zou gaan, of niet. Maar die woensdag was de stand van (Corona)zaken anders dan vandaag de dag. Hier volgt een kort verslag.Bij binnenkomst – na het verplichte opnemen...

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen