Cursus Infographics maken met Adobe Illustrator

Overtuig makkelijker met sterke beelden
 

Leer hoe je Infographics maakt met Illustrator

Een infographic maakt moeilijk te lezen informatie visueel aantrekkelijk. Zodat je doelgroep het beter begrijpt. In de cursus Infographics maken leer je hoe dit werkt.

Waarmee maak je een infographic?

Infographics worden vaak gemaakt met meerdere gereedschappen. Want het is een combinatie van beeld en tekst. Meestal is het Adobe Illustrator, in combinatie met Adobe Photoshop. Maar een combinatie met Excel is natuurlijk ook voor de hand liggend. Want die maakt grafieken die aan elkaar verbonden zijn.

Interactieve infographics

Als een infographic interactief moet zijn, kun je het maken met Adobe Animate. Of met een van de vele online diensten. Denk aan infogr.am, of easel.ly. Afhankelijk van wat jouw wensen zijn, werken we de ene kant uit, of de andere. Hieronder de inhoud van de cursus zoals bijna iedereen hem wil.

 

Deze cursus is ook te realiseren op afstand. We werken dan bij voorkeur met Zoom. Want dat is beter geschikt dan Microsoft Teams of Google Meet. En net zo veilig, sinds er tal van updates zijn geweest voor deze applicatie. Ook je collega is welkom, tijdelijk voor een wel heel aantrekkelijke prijs.
Heb je alleen een vraag waarmee je vastloopt? Ook dan krijg je hulp!

Graag cursus via ZoomIk heb een losse vraag

Cursus Infographics met Illustrator, Photoshop en Excel

In een Infographics-cursus leer je data te analyseren en om te zetten in een vorm. En je doet dat met Adobe Illustrator, òf in een HTML-pagina. De datawordt als uitgeschreven vorm of in Excelformaat aangeleverd.
Daarna bedenk je een vorm die geschikt is om de infographic mee te maken. Heb je zelf je eigen voorbeelden, dan werken we daar mee.

Onderwerpen uit de cursus Infographics

 • Verschillende grafiekvormen: taart-, kolom-, lijngrafiek, heatmap, scatterplot of tijdslijn. Of is een vlakgrafiek beter, of een venn-diagram?
 • Hoe maak je een grafiek in Illustrator?
 • Kleurgebruik in Illustrator
 • Hoe combineer je de grafieken van Excel in Illustrator?
 • Gebruik van emoji-fonts waar al pictogrammen in zitten.
 • Stijlgebruik in Illustrator: voor tekst, lijnen en vormen en kleur
 • Selectiemethodes: gereedschappen, menu-opdrachten en het lagendeelvenster
 • Vergrendelen, verbergen, ordenen van objecten via lagendeelvenster
 • Combinaties met foto’s
  • Foto’s plaatsen
  • Afbeeldingen overtekenen
  • Foto’s of tekeningen laten overtrekken door Illustrator
 • Bewaarformaten
 • Infographics maken in Photoshop
 • Online diensten om grafieken mee te maken

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Eerste cursist voor €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik op Verder om het tarief te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch staat er een computer voor je klaar. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Alvast zin in een filmpje?

Ik heb er een klaargezet voor je. Over hoe je visueel aantrekkelijke grafieken maakt met Adobe Illustrator. Infographics maken is namelijk ook leuk! Ik wil een kort stukje met je delen over dit onderwerp. Dit grafiekje met broccoli werd behandeld in een eerdere training.

Deze onderwerpen zijn het meest gevraagd in de cursus Infographics maken met Adobe Illustrator:

Pengereedschap en Kromming (curvature)

pentool en curvature

Niet al te veel worstelen met het tekenen. Het pengereedschap gebruik je daarom kort. En je maakt gebruik van het veel makkelijker Kromming-gereedschap (curvature). Dat scheelt een boel tijd en gedoe. En je kunt toch een hele hoop vormen zelf tekenen.

Selecteren

Je moet weten hoe je selecties kunt maken in een infographic. Daarvoor gebruik je gereedschappen zoals pijltjes en lasso, maar ook het Menu Selecteren, en het Lagendeelvenster. Want als je niet kunt selecteren, kun je namelijk ook niet fatsoenlijk aanpassen.

Lagen gebruiken in Illustrator

Voor mij is het lagen deelvenster een instrument om mee te werken. En voor jou straks ook. Daarmee heb je inzicht in het hoe en wat van je tekening. Zodat je het naar eigen hand kunt zetten.

Kleurgebruik in Illustrator

Je zal zien dat je kunt werken in RGB, CMYK, Pantone en Grijswaardenmodus. Meest gebruikt zijn de eerste twee. Gebruik globale kleuren om achteraf eenvoudig alles aan te passen. Gebruik het deelvenster Kleurengids (colorguide) als alternatief.

Stijlen gebruiken

Een infographic heeft terugkerende stijl-elementen. Als je die via Afbeeldingsstijlentoekent, is het achteraf veel eenvoudiger om aan te passen. Daar win je dus tijd mee.

Tekst gebruiken in je infographic

Ook teksten worden niet lukraak toegepast, maar liefst ook met stijlen. Alinea- en tekenstijlen maken het werk eenvoudig aanpasbaar.

Excel gegevens gebruiken in Adobe Illustrator

Je kunt de gegevens van MsExcel gebruiken in Illustrator. Maar je kunt ook heel eenvoudig de hele grafiek overzetten naar Illustrator. En hem dan in kleur en vorm aanpassen. Je leert hoe zo’n geconverteerd bestand in elkaar zit.

Grafiekenmodule

Illustrator heeft zelf ook een grafiekenmodule. Daarmee kun je vrolijker grafieken maken, en de grafiekdata achteraf nog aanpassen! Bekijk de video op deze pagina als inspiratie.

Integratie met foto's

Zet foto’s in de achtergrond, en snij ze uit met een masker. Of maak de achtergrond in Photoshop transparant. Of teken ze zelf opnieuw, omdat je een plaatje wilt met minder afleidende details. Of trek een foto automatisch over en maak er een nieuwe tekening van.

Online grafiekmogelijkheden

We kunnen kijken naar de diverse online diensten die er zijn om infographics mee te maken. Zo is er www.infogr.am, en nog een hoop anderen om interactieve diagrammen mee te maken.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Tik gerust de button even aan. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe het verder gaat.

Infographics maak je met Adobe Illustrator

Aanverwante artikelen

Illustrator afbeeldingen koppelen

Als je afbeeldingen (foto’s) gebruikt in Illustrator, let er dan even op of je ze koppelt of niet. Een gekoppelde illustratie heeft voordelen, maar een niet-gekoppelde illustratie óók. Ingewikkeld wel, en ook belangrijk bij het uitwisselen van documenten. Dus hoe moet...

Lees meer

Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?

Juli 2020 De voorbije weken waren anders, vanwege Corona. Voor jou ook natuurlijk, en ik wil mijn nieuwe inzicht hier even met je delen over het werken op afstand. En hoe dat ging. Contactonderwijs is de standaard Voor de Corona had ik alleen nog maar...

Lees meer

Sign & Print beurs 2020 Gorinchem

Deze week was ik op de Sign & Print beurs in Gorinchem. Even heb ik me wel afgevraagd of ik wel zou gaan, of niet. Maar die woensdag was de stand van (Corona)zaken anders dan vandaag de dag. Hier volgt een kort verslag.Bij binnenkomst – na het verplichte opnemen...

Lees meer

Hoe maak je ringen die in elkaar haken, in Adobe Illustrator?

In de tijd van de Olympische spelen zijn het er wel vijf. Maar hoe doe je dat eigenlijk: twee ringen die in elkaar haken? Het is niet mogelijk in Adobe Illustrator om een object te verweven met een ander object (het staat altijd voor of achter dat andere object). Maar...

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen