Photoshop cursus: basis en gevorderden. Of neem een cursus Photoshop Elements.

Photoshop makkelijker gemaakt en logischer uitgelegd. Lachen om deadlines, want je werkt veel sneller.

Deze Photoshop cursus is een eye-opener….

Ben je nog helemaal nieuw in Photoshop of ben je al wat verder? Altijd krijg je de cursus die bij jou past, omdat het ingaat op jouw vragen. Voor het gemak is het hieronder ingedeeld in twee niveaus. Dat helpt om de juiste vragen te stellen. Jouw cursus kan ook een mix worden van basis en gevorderd, als je dat wil. Want het is maatwerk.
Wil je een lichte toepassing met beeldbewerking, dan is Photoshop Elements interessant. De kortste leertijd, en de grootste impact op je competenties. Op deze pagina:

Photoshop basis training ↓

Photoshop gevorderden training ↓

Photoshop Elements training ↓

Deze cursus is ook te realiseren op afstand. We werken dan bij voorkeur met Zoom. Want dat is beter geschikt dan Microsoft Teams of Google Meet. En net zo veilig, sinds er tal van updates zijn geweest voor deze applicatie. Ook je collega is welkom, tijdelijk voor een wel heel aantrekkelijke prijs.
Heb je alleen een vraag waarmee je vastloopt? Ook dan krijg je hulp!

Graag cursus via ZoomIk heb een losse vraag

Cursus Adobe Photoshop Basis

photoshop cursusAls je nog maar net begint met beeldbewerking, komt een basiscursus van pas. Hiermee kun je in ieder geval materiaal aanleveren zoals men dat van je verwacht. En eenvoudige aanpassingen doe je ook gewoon zelf. 

Onderwerpen Kort uit de Photoshop cursus

 • Uitsnedes maken
 • Resolutie
 • Slimme kleuraanpassingen
 • Bestandsformaten
 • Werken met Bridge
 • Kleurinstellingen
 • Selecties maken
 • Retoucheren anno nu

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Eerste cursist voor €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik op Verder om het tarief te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch staat er een computer voor je klaar. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Je kunt in Photoshop, InDesign en Illustrator foto's toevoegen aan het document dat je al geopend hebt. Omdat het heel belangrijk kan zijn in de manier waarop je werkt, heb ik een handig document gemaakt dat hierover gaat. Het is een flinkerd geworden, maar gratis. Klik hier om het document over koppelingen te downloaden.

Deze onderwerpen horen typisch bij een cursus Adobe Photoshop voor beginners:

Maak eenvoudig selecties van delen van een foto

Selecties maken: de basisprincipes

In een basiscursus moet je leren hoe je selecties maakt. Soms gebruik je deze bij het monteren van twee beelden in een document; andere keren bij het maken van kleuraanpassingen. Meestal schilder je de aanpassingen in het beeld, maar soms is selecteren beter. En dan niet alleen met de toverstaf, want dat is wel heel erg ‘old school’. Deze Photoshop cursus Basis is ‘new school’.

Kleurinstellingen in de cursus photoshop basis

Kleurinstellingen

Als je straks werkt met Photoshop, moet je er zeker van zijn dat de kleurinstellingen op je computer goed staan. Dan wijkt de weergave van het beeld op jouw scherm minder of niet af van dat van je collega’s of opdrachtgever. Je leert in de basiscursus Photoshop hoe je de kleurinstellingen maakt, en waarom.

Retoucheren in de photoshop cursus is eenvoudig

Retoucheren

Vuiltjes verwijderen, en andere ongewenste dingen. Je kunt het doen met het stempel-gereedschap. Maar dat is tegenwoordig wel de laatste die ik gebruik. Er zijn veel sneller werkende gereedschappen waarvan je moet weten hoe ze werken. En okee, het stempeltje leer je ook.

 Hoe moet je bewaren in Photoshop Professional

Bestandsformaten

Wanneer je een foto hebt aangepast, zitten er misschien lagen in die voor jou belangrijk zijn. Maar men vraagt aan jou om aan te leveren in Jpeg, of PNG. Je weet straks precies welke gevolgen er zijn bij het bewaren in een gekozen bestandsformaat.

Resolutie instellen in Photoshop

stel de resolutie van je foto in, met de basiscursus photoshopJe leert hoe je de resolutie van een foto instelt, en waarom dat zo belangrijk is. Resolutie kies je: bij het maken van een foto, soms bij het downloaden van een stockfoto, en in Photoshop onder Afbeeldingsgrootte, maar ook via het uitsnedegereedschap — je kunt dan uitsnijden en resolutie bepalen tegelijk.

Uitsnede maken zodat je de beste compositie op de juiste grootte hebt

Snij de foto uit met dit gereedschap in PhotoshopHet gebruiken van de croptool is niet ingewikkeld. Maar weet je dat je er ook een hele serie foto’s mee kunt bewerken, zodat ze allemaal dezelfde grootte krijgen? Dat is superhandig voor toepassing op het internet. Er zijn nog wat fijnafstellingen en details die je gezien moet hebben in de training Photoshop Basis.

Kleuraanpassingen zodat je foto's de juiste uitstraling hebben

kleuraanpassingen in Photoshop cursusDe meeste foto’s mankeren hier of daar wel wat. Soms mag de kleur wat sterker om het beeld overtuigender te laten zijn. Of de foto heeft een sterke kleurzweem, waardoor hij er amateuristisch uit ziet. Veel aanpassingen zijn eenvoudig te maken na een beginnerscursus Photoshop. Je leert het op een nieuwerwetse manier, zodat je het snel door hebt en eenvoudig achteraf nog kunt aanpassen.

Werken met Bridge in combinatie met Photoshop: de basis

Werken met Bridge in de Photoshop cursusVoor veel mensen is Bridge een overbodig extra programma, naast Photoshop. Maar je zal zien dat je er tijd mee kunt besparen en supersnel foto’s mee kunt aanpassen. Bridge is een fijn gereedschap en voor jou straks misschien ook..

Selecties maken, de basisprincipes

Leer de basisprincipes van het maken van selectiesIn een basiscursus moet je leren hoe je selecties maakt. Soms gebruik je deze bij het monteren van twee beelden in een document; andere keren bij het maken van kleuraanpassingen. Meestal schilder je de aanpassingen in het beeld, maar soms is selecteren beter. En dan niet alleen met de toverstaf, want dat is wel heel erg ‘old school’. Deze Photoshop cursus Basis is ‘new school’.

Kleurinstellingen in Photoshop

Kleurinstellingen in de cursus Photoshop basisAls je straks werkt met Photoshop, moet je er zeker van zijn dat de kleurinstellingen op je computer goed staan. Dan wijkt de weergave van het beeld op jouw scherm minder of niet af van dat van je collega’s of opdrachtgever. Je leert in de basiscursus Photoshop hoe je de kleurinstellingen maakt, en waarom.

Retoucheren en stukjes verwijderen in Photoshop

Cursus Photoshop basis, retoucherenVuiltjes verwijderen, en andere ongewenste dingen. Je kunt het doen met het stempel-gereedschap. Maar dat is tegenwoordig wel de laatste die ik gebruik. Er zijn veel sneller werkende gereedschappen waarvan je moet weten hoe ze werken. En okee, het stempeltje leer je ook.

Bestandsformaten die Photoshop aanmaakt

Leer welke bestandsformaten je kunt gebruiken in PhotoshopWanneer je een foto hebt aangepast, zitten er misschien lagen in die voor jou belangrijk zijn. Maar men vraagt aan jou om aan te leveren in Jpeg, of PNG. Je weet straks precies welke gevolgen er zijn bij het bewaren in een gekozen bestandsformaat.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Tik gerust de button even aan. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe het verder gaat.

Cursus Adobe Photoshop Gevorderd

photoshop cursus gevorderdWerk je al een tijdje met Photoshop Professional, en wil je er nog meer van weten? Misschien heb je al wel het gevoel dat het allemaal slimmer en sneller moet kunnen. Neem dan een photoshop cursus voor Gevorderden.

Onderwerpen Kort

 • Hoe je slimme montages maakt
 • Hoe het lagenvenster precies werkt (dus ook de verborgen opties).
 • Wat je kunt doen met ‘slimme objecten’
 • Retoucheren met behoud van origineel, dus door goed gebruik van Lagen
 • Hoe je maskeertechnieken kunt gebruiken
 • Hoe je handelingen kunt automatiseren, zodat je geen tijd verliest aan herhalend werk

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Eerste cursist voor €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik op Verder om het tarief te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde In ’s-Hertogenbosch staat er een computer voor je klaar. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.

 

Deze onderwerpen horen meer bij een cursus Adobe Photoshop voor gevorderden:

cursus photoshop professional om slimme montages te maken

Slimme montages maken

Het deelvenster voor Lagen is een heel belangrijk onderdeel van Adobe Photoshop. Als je dit deelvenster goed door hebt, kun je veel eenvoudiger monteren. Je kunt dan werken met laagmaskers. Daarmee kun je een foto gedeeltelijk verbergen, maar ook weer terug halen. Niets is dus definitief verwijderd.

slim werken met lagen in cursus Photoshop

Details van het deelvenster lagen

Werken met laagmaskers is één, maar er is natuurlijk meer. Je leert werken met objecten die onscherp zijn, en gebruikt groepen, uitknipmaskers en wat zoal van pas komt bij alle montages.

Gebruik slimme objecten

Slimme objecten gebruiken in Photoshop

Als je werkt met slimme objecten(smart objects) kun je filters opnieuw instellen. Je kunt meerdere lagen behandelen als één. Je kunt een laag verkleinen, en later weer vergroten zonder dat het beeld slecht is geworden. Wie wil dat nou niet?

non-destructive retoucheren met behoud van lagen

Retoucheren als een Pro

Je kunt al wel het een en ander aan vlekjes verwijderen. Maar doe je dit ook snel, en aanpasbaar? De meeste ongeregeldheden laten zich in luttele seconden verwijderen. Doe je dit in combinatie met het deelvenster Lagen, dan kun je de aanpassingen later nog aanpassen. Voor het geval het toch nog niet helemaal naar je zin is.

Gebruik Batch of Handelingen in Photoshop

Handelingen automatiseren

Wie veel met foto’s doet, zal merken dat er vaak dezelfde bewerkingen uitgevoerd worden. Denk aan het verkleinen van foto’s, omkleuren, stylen, omzetten naar drukkleuren, enzovoorts. Photoshop kan een hoop werk uit handen nemen. Je leert hoe dat werkt. Gebruik Bridge, Handelingen(Actions) en de Afbeeldingsprocessor. Te veel voordeel dus om te laten liggen.

Gebruik laagmaskers om nondestructive te werken

Maskeertechnieken

Maskeren doe je omdat je iets plaatselijk wilt verbergen. Verbergen betekent ook dat je het later weer tevoorschijn kunt halen. Dat is dus wat anders dan iets verwijderen. Want wat weg is, blijft weg. Dat zou een destructieve handeling zijn, en in Photoshop willen we liever ‘nondestructive’ werken. Zodat je altijd je eerdere keuze kunt aanpassen of verfijnen. Dat geeft je mee snelheid in het werken. 

Slimme montages maken met Photoshop

slimme lagen photoshop
Het deelvenster voor Lagen is een heel belangrijk onderdeel van Adobe Photoshop. Als je dit deelvenster goed door hebt, kun je veel eenvoudiger monteren. Je kunt dan werken met laagmaskers. Daarmee kun je een foto gedeeltelijk verbergen, maar ook weer terug halen. Niets is dus definitief verwijderd.

Details van het deelvenster Lagen

lagen in PhotoshopWerken met laagmaskers is één, maar er is natuurlijk meer. Je leert werken met objecten die onscherp zijn, en gebruikt groepen, uitknipmaskers en wat zoal van pas komt bij alle montages.

Slimme objecten in Photoshop

smart layer photoshopAls je werkt met slimme objecten(smart objects) kun je filters opnieuw instellen. Je kunt meerdere lagen behandelen als één. Je kunt een laag verkleinen, en later weer vergroten zonder dat het beeld slecht is geworden. Wie wil dat nou niet?

Slim retoucheren in Photoshop

slim retoucheren in PhotoshopJe kunt al wel het een en ander aan vlekjes verwijderen. Maar doe je dit ook snel, en aanpasbaar? De meeste ongeregeldheden laten zich in luttele seconden verwijderen. Doe je dit in combinatie met het deelvenster Lagen, dan kun je de aanpassingen later nog aanpassen. Voor het geval het toch nog niet helemaal naar je zin is.

Werk automatiseren met Photoshop

batch photoshopWie veel met foto’s doet, zal merken dat er vaak dezelfde bewerkingen uitgevoerd worden. Denk aan het verkleinen van foto’s, omkleuren, stylen, omzetten naar drukkleuren, enzovoorts. Photoshop kan een hoop werk uit handen nemen. Je leert hoe dat werkt. Gebruik Bridge, Handelingen(Actions) en de Afbeeldingsprocessor. Te veel voordeel dus om te laten liggen.

Maskers gebruiken in Photoshop

maskeren in Photoshop cursusMaskeren doe je omdat je iets plaatselijk wilt verbergen. Verbergen betekent ook dat je het later weer tevoorschijn kunt halen. Dat is dus wat anders dan iets verwijderen. Want wat weg is, blijft weg. Dat zou een destructieve handeling zijn, en in Photoshop willen we liever ‘nondestructive’ werken. Zodat je altijd je eerdere keuze kunt aanpassen of verfijnen. Dat geeft je mee snelheid in het werken.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Tik gerust de button even aan. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe het verder gaat.

Wil je nog liever helemaal zelf kiezen welke onderwerpen aan bod komen?

Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina met een keuzelijst.
Zie het als een buffet waaruit je zelf kiest wat je lekker vindt.

Cursus Adobe Photoshop Elements

Photoshop Elements cursus

Het kleine broertje van Photoshop Professional heet Photoshop Elements. Dit product is een van de weinige koop-producten (veel andere moeten gehuurd worden volgens het Cloud-Concept). Het is niet duur en kan een hoop. Voor veel mensen is dit product daarom een aantrekkelijk alternatief op Photoshop Professional.

Onderwerpen Kort

 • Hoe je eenvoudig foto’s kunt verbeteren op kleur en doortekening
 • je snel en eenvoudig selecties maakt
 • Hoe je foto’s vrijstaand kunt maken
 • Hoe je panorama-foto’s maakt
 • Hoe je beelden moet monteren (lagenvenster)
 • Welke bewaarformaten handig zijn om te gebruiken

Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?

Wanneer Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda
Tijdsduur 1 dag, van 9.30u tot 16.30u, of wat jou beter uitkomt.
Voorkennis Basiskennis van je besturingssysteem op je computer
Plaats ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of op afstand!
Prijs Eerste cursist €430,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik verder om het te zien.
Bewijs Je krijgt een Certificaat als bewijs van deelname
Voorwaarde Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd.
In ’s-Hertogenbosch heb ik een computer extra klaar staan voor je.

Deze onderwerpen kunnen aan bod komen in de cursus Photoshop Elements

foto's bewerken met Photoshop elements

Photo-editor in Photoshop Elements

Wil je met de foto zelf aan de slag en daar aanpassingen in doen, dan heb je de Editor nodig. Met de Editor maak je foto’s vrijstaand. Pas de kleur aan van je hele foto. Of van slechts een stukje.

Leer eenvoudig foto's te verbeteren met Photoshop elements

Verbeteren

Weet jij hoe deze gereedschappen werken? ik leg het je graag uit in de cursus. Het zijn de gereedschappen van Photoshop Elements waarmee je eenvoudig een minder geslaagde foto omzet naar een indrukwekkende foto. Je leert de penselen snel instellen en de aanverwante gereedschappen te gebruiken.

Welke bestandsformaten moet je kiezen in Photoshop elements

Bewaarformaten

En als je dan je mooiste combinatie of aanpassing hebt gemaakt: hoe sla je dan je foto op? Want niet elk bestandsformaat is geschikt voor alle toepassingen. Je hebt het eigen formaat dat hoort bij Photoshop, en je hebt Gif, Jpeg, Tiff, Eps, Png. Bijna te veel om op te noemen.

Maak panorama foto's en combineer groepsfoto's eenvoudig

Functies op basis van meerdere foto's

Photoshop Elements kan een aantal ‘kunstjes’ op basis van meerdere foto’s. Denk aan Panorama-foto’s. Compilatie van de leukste groepsfoto, en meer. Als je niet alles handmatig wil doen, helpt Photoshop Elements je lekker op weg.

Pas de uitsnede aan in de Photoshop elements cursus

Uitsnede aanpassen

De uitsnede aanpassen van een foto is niet moeilijk. Maar kun je dan ook meteen de compositie veranderen, en bepalen hoeveel resolutie je overhoudt? Na de cursus Photoshop Elements weet je er alles van.

Lekker tekenen om een poster te maken. Voeg teksten toe

Tekenen

Er is in Photoshop Elements een groepje gereedschappen om vrij mee te tekenen. Wil je een kaart maken of poster, dan komen deze goed van pas. Je leert gebruik te maken van achtergronden die je in het Lagenvenster toevoegt. En je gebruikt laagmaskers, net als in Photoshop Professional. De tekengereedschappen komen daarbij handig van pas.

Verberg de achtergrond van foto's met Photoshop Elements

Foto vrijstaand maken

Een leuke foto, maar dan zonder de achtergrond. Photoshop Elements heeft er een aantal oplossingen voor. Als je weet hoe ze werken, hoef je zelf niet meer zo veel werk te verzetten.

Photo Editor in Photoshop Elements

Photoshop Elements EditorWil je met de foto zelf aan de slag en daar aanpassingen in doen, dan heb je de Editor nodig. Met de Editor maak je foto’s vrijstaand. Pas de kleur aan van je hele foto. Of van slechts een stukje.

Verbeteren met Photoshop-elements

Photoshop Elements verbeterenWeet jij hoe deze gereedschappen werken? ik leg het je graag uit in de cursus. Het zijn de gereedschappen van Photoshop Elements waarmee je eenvoudig een minder geslaagde foto omzet naar een indrukwekkende foto. Je leert de penselen snel instellen en de aanverwante gereedschappen te gebruiken.

Bewaarformaten

cursus Photoshop Elements bestandsformatenEn als je dan je mooiste combinatie of aanpassing hebt gemaakt: hoe sla je dan je foto op? Want niet elk bestandsformaat is geschikt voor alle toepassingen. Je hebt het eigen formaat dat hoort bij Photoshop, en je hebt Gif, Jpeg, Tiff, Eps, Png. Bijna te veel om op te noemen.

Functies op basis van meerdere foto's

Photoshop Elements kan een aantal ‘kunstjes’ op basis van meerdere foto’s. Denk aan Panorama-foto’s. Compilatie van de leukste groepsfoto, en meer. Als je niet alles handmatig wil doen, helpt Photoshop Elements je lekker op weg.

Uitsnede aanpassen

Photoshop Elements uitsnedeDe uitsnede aanpassen van een foto is niet moeilijk. Maar kun je dan ook meteen de compositie veranderen, en bepalen hoeveel resolutie je overhoudt? Na de cursus Photoshop Elements weet je er alles van.

Foto vrijstaand maken

Een leuke foto, maar dan zonder de achtergrond. Photoshop Elements heeft er een aantal oplossingen voor. Als je weet hoe ze werken, hoef je zelf niet meer zo veel werk te verzetten.

Tekenen

Photoshop Elements tekengereedschappen leren gebruikenEr is in Photoshop Elements een groepje gereedschappen om vrij mee te tekenen. Wil je een kaart maken of poster, dan komen deze goed van pas. Je leert gebruik te maken van achtergronden die je in het Lagenvenster toevoegt. En je gebruikt laagmaskers, net als in Photoshop Professional. De tekengereedschappen komen daarbij handig van pas.

Denk je dat deze cursus bij je past?

Tik gerust de button even aan. Je komt dan op een pagina met uitleg over hoe het verder gaat.

Aanverwante artikelen

Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?

Juli 2020 De voorbije weken waren anders, vanwege Corona. Voor jou ook natuurlijk, en ik wil mijn nieuwe inzicht hier even met je delen over het werken op afstand. En hoe dat ging. Contactonderwijs is de standaard Voor de Corona had ik alleen nog maar...

Lees meer

Document RGB is niet goed voor je foto in InDesign

DocumentRGB of het juiste RGB?Wanneer je foto’s plaatst in Adobe InDesign is het belangrijk dat je weet dat InDesign de foto’s goed uitleest. Een van de belangrijke dingen waar je zelf op moet letten is het al dan niet ingesloten icc-kleurprofiel: herkent InDesign...

Lees meer

Sign & Print beurs 2020 Gorinchem

Deze week was ik op de Sign & Print beurs in Gorinchem. Even heb ik me wel afgevraagd of ik wel zou gaan, of niet. Maar die woensdag was de stand van (Corona)zaken anders dan vandaag de dag. Hier volgt een kort verslag.Bij binnenkomst – na het verplichte opnemen...

Lees meer

Photoshop penselen: hoe stel je de kwastgrootte handig in?

Wanneer je in Photoshop een penseel gebruikt, zie je de grootte van de cursor afgebeeld als een rondje. Dit rondje kun je heel snel op maat krijgen met de volgende truc. Macintosh toetscode voor kwastgrootte in Photoshop Als je met een Apple Macintosh werkt, kun je...

Lees meer

George Clooney: what else? Double what else!

Pas nog vroeg een voormalig cursist om een foto aan te passen. Ze had het wel geleerd in de les, maar vond het toch nog wel lastig om goed aan te pakken. Hoe laat je iemand qua fotografie-stijl lijken op George Clooney, uit de Espresso-reclame? Ze was heel blij met de...

Lees meer

Canva versus Spark: twee applicaties voor Social Graphics

Ontwerpers werken met Adobe. Ze combineren InDesign, Illustrator, Photoshop, en Typografie en maken de mooiste dingen. Maar wat als je geen ontwerper bent en toch wat moois wilt maken? Ben je dan verplicht om je te verdiepen in al deze programmatuur? Gelukkig niet....

Lees meer
Laat knoppen zien
Verberg knoppen