Sjablonen maken

Gun jezelf een snelle start: laat een sjabloon maken door een professional.

Een goed sjabloon scheelt je zo de helft van het werk.

Als je een cursus hebt gevolgd, heb je een basis om mee aan de slag te gaan. De meeste mensen doen in de jaren erna praktijkervaring op. En daardoor ga je het steeds beter begrijpen. Soms heb je die marge niet, en is de productiedruk zó hoog dat je er stress van krijgt. Zeker als het terugkerend werk is, kan het slim zijn om een goede opzet te maken voor je productie. Je bent dan niet afgeleid door de techniek van het programma. Het programma en het document helpen jou dan om de productie te maken die nodig is. Binnen de gestelde deadline.

Wil je ontwerpwerk uitbesteden?
Ik voer het uit voor je.>

InDesign is zeer geschikt om sjablonen mee te maken

InDesign heeft zelfs een sjabloonformaat: het .indt-bestand. Een sjabloon opent elke keer opnieuw als een Naamloos bestand. Je kunt er meteen mee aan de slag. Alle kleuren zijn er al, de stijlen om de vormgeving mee te doen staan paraat.  Er hoeft eigenlijk alleen nog maar de tekst in van de actuele productie. En de bijbehorende beelden moeten geplaatst worden.  Daarna kun je de PDF maken. 

InDesign laat zich ook gebruiken om te exporteren naar Jpeg. Dat kun je benutten om te communiceren op je eigen Youtube kanaal, of in je e-mail-uitingen. Of voor Google Display advertenties. Alle voorinstellingen zijn in het sjabloon al paraat, zodat je snel de volgende uiting klaar hebt en kunt publiceren. 

Adobe Illustrator kent ook een sjabloonfunctie

Ook in Adobe Illustrator bestaat er zoiets als een Template. Het is een .ait-bestand. Telkens als je deze gebruikt, opent het als het volgende Naamloze bestand. Maar al je huisstijlkleuren staan er al in paraat. En alle stijlen en effecten en symbolen die je nodig hebt. Zelfs objecten en hulplijnen staan al klaar. Dat kan echt een hele hoop tijd schelen. Plus: het leunt iets minder zwaar op je kennis van Adobe Illustrator. Als het sjabloon goed gemaakt is, maak je het werk in de helft van de normale tijd.

Zelfs Photoshop leent zich voor sjablonen

Photoshop heeft niet zoiets als een sjabloonbestand. Bij het openen van een sjabloon moet je daarom voorzichtig zijn met hoe je het bewaart als je het de eerste keer opslaat (oppassen dat je het origineel niet overschrijft). Maar denk voor Photoshop aan een sjabloon om alle Google Display formaten mee aan te kunnen. Of alle formaten voor Social Media. Superhandig dat je dan alle advertenties in één oogopslag bij elkaar hebt. Je ziet dan heel goed of het qua stijl bij elkaar past. En vanuit je overzicht kun je tegenwoordig met één handeling alles exporteren naar Jpeg of PNG.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen