InDesign cursus basis en/of gevorderd, ook online.
Maak na deze InDesign cursus op een makkelijke manier die brochure, de flyer of dat rapport. En je krijgt er direct gratis typografische tips bij.In deze InDesign cursus leer je slim en creatief werken
Neem een opleiding die gericht is op jouw behoeftes! Met deze opleiding vind je jouw weg in Pagina-opmaak. Je krijgt hulp van een docent die het grafische vak door en door kent.
Deze individuele InDesign cursus kan onderwerpen hebben uit de Basis- èn Gevorderdencursus tegelijk: gewoon omdat dat soms het beste bij jouw vraag past, of bij jouw werk. Aan de hand van praktische voorbeelden leer je hoe je InDesign in jouw situatie kunt gebruiken. Hieronder zie je wat normaal gesproken haalbaar is in een basiscursus InDesign of -gevorderden.
Deze cursus is ook te realiseren op afstand. We werken dan bij voorkeur met Zoom. Want dat is beter geschikt dan Microsoft Teams of Google Meet. En net zo veilig, sinds er tal van updates zijn geweest voor deze applicatie. Ook je collega is welkom, tijdelijk voor een wel heel aantrekkelijke prijs.
Heb je alleen een vraag waarmee je vastloopt? Ook dan krijg je hulp!
Adobe InDesign Cursus Basis, voor beginners.
Korte lijst met onderwerpen uit deze InDesign basiscursus
- Werkruimte opzetten in InDesign (dan hou je de belangrijkste deelvensters lekker onder handbereik).
- Documenten met één of met meerdere pagina’s in InDesign
- Hoe je een InDesigndocument handig opzet
- Teksten binnenhalen. uit MsWord of MsExcel.
- Regelafstand instellen
- Tabellen maken in InDesign
- Lange tekstketens over meerdere pagina’s
- Alineastijlen gebruiken, en tekenstijlen.
- Beelden plaatsen zoals JPEG, PSD en AI-bestanden.
- Transparantie-effecten toepassen in InDesign.
- Vóórdat je een PDF maakt: controleren of alles goed is
- PDF maken volgens drukkersnormen.
Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?
Wanneer | Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda |
Tijdsduur | 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u, en we zijn flexibel |
Voorkennis | Basiskennis van je besturingssysteem op je computer |
Plaats | ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of virtueel (Zoom)! |
Prijs | Eerste cursist voor €466,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik op Verder om het tarief te zien. |
Bewijs | Je kunt een Certificaat krijgen als bewijs van deelname |
Voorwaarde | In ’s-Hertogenbosch staat er een computer voor je klaar. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. |
Je kunt in Photoshop, InDesign en Illustrator foto's toevoegen aan het document dat je al geopend hebt. Omdat het heel belangrijk kan zijn in de manier waarop je werkt, heb ik een handig document gemaakt dat hierover gaat. Het is een flinkerd geworden, maar gratis. Klik hier om het document over koppelingen te downloaden.
Dit is de uitgebreide lijst met onderwerpen die aan bod komen in een cursus Adobe InDesign Basis
Je eigen werkruimte opzetten binnen InDesign
Maak een werkruimte waarin alle benodigde vensters klaar staan voor je, en waarin ze ook handig zijn ingesteld. Daardoor werk je sneller en ben je minder overvallen door de InDesign-opties die je niet wilt gebruiken.
Het opzetten van een document met één of meerdere pagina’s
Wanneer je een boekje of folder maakt met InDesign, komen er vaak elementen terug op dezelfde positie over meerdere pagina’s. Door je document slim op te zetten doet InDesign het werk voor je. Leer in de cursus om gebruik te maken van stramienpagina’s.
Alineastijlen gebruiken voor snelle tekstvormgeving
Door alineastijlen te maken en toe te passen weet je dat de vormgeving van je tekst consequent is, en snel toegepast. Achteraf aanpassen is geen enkel probleem meer. Deze cursus InDesign helpt je snel verder.
Tekenstijlen gebruiken als je woorden wilt accentueren
Tekenstijlen worden gebruikt voor accenten zoals cursief en vet. Maar ook voor de kleur van je tekst. En voor bullets, en genummerde lijsten. Als je tekenstijlen hebt toegepast, is de vormgeving achteraf heel eenvoudig aan te passen.
Foto’s en Illustraties in je ontwerp toepassen
Maak gebruik van allerlei beeldformaten. Je leert de voor- en nadelen kennen van de keuze voor jpeg, ai, psd, png, eps en meer.
Werken met transparantie in InDesign
Je leert hoe je goed met transparante foto’s kunt werken. Zoals beelden die vrijstaand gemaakt zijn in Adobe Photoshop. En zelf kun je ook nog transparante effecten toevoegen in Adobe InDesign.
Kleurgebruik in InDesign: RGB, CMYK, Pantone
Je leert herkennen wat steunkleuren zijn, en wat je er mee kunt doen. En je leert werken met RGB en CMYK: die komen het meest voor.
Aanleveren bij de drukker
Je leert wat de normen zijn om iets aan te leveren bij een drukker. Vaak vind je ze al op de website van je drukkerij. Die gebruik je om PDF te maken met InDesign.
Denk je dat deze cursus bij je past?
Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina waarop je kunt bevestigen.
InDesign cursus Gevorderden: slimmer en sneller werken
Werk je er al een tijdje mee? dan vind je hieronder het lijstje met onderwerpen voor gevorderden. Daarmee duik je dieper in de typografie (vooral handige en tijdsbesparende dingen), en pas je de technieken van InDesign wat creatiever toe. Je leert hoe je boeken en lange verslagen kunt maken. En heel belangrijk: InDesign gaat voor jou aan het werk, in plaats van andersom. Natuurlijk is een mix tussen basis- en gevorderdencursus ook mogelijk.
Onderwerpen kort voor de cursus InDesign voor gevorderden
- Typografische verfijning met InDesign.
- GREP in alineastijlen. Vormgeving wordt daardoor automatisch en juist toegepast.
- Werken met genummerde lijsten.
- En natuurlijk ook sublijsten (zoals deze)
- Waar automatisch extra wit voor of na komt
- Met nummering voor tekst en voor illustraties apart, als je wilt.
- Inhoudsopgave automatisch door InDesign laten genereren.
- Transparantie in InDesign, maar dan wat complexer.
- Werken met basislijnraster (beter voor de typografie).
- Pantone-kleuren gebruiken.
- Werken met Variabelen in Adobe InDesign.
Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?
Wanneer | Elke datum die je wenst en nog vrij is in de agenda |
Tijdsduur | 2 dagen, van 9.30u tot 16.30u, en we zijn flexibel |
Voorkennis | Basiskennis van je besturingssysteem op je computer |
Plaats | ’s-Hertogenbosch. Of bij jou op locatie. Of virtueel (Zoom)! |
Prijs | Eerste cursist voor €466,- per dag. De 2e t/m 4e persoon krijgen 50%korting. Klik op Verder om het tarief te zien. |
Bewijs | Je kunt een Certificaat krijgen als bewijs van deelname |
Voorwaarde | In ’s-Hertogenbosch staat er een computer voor je klaar. En anders: Bring Your Own Device. Je hebt zelf een eigen computer of laptop met daarop de software geïnstalleerd. |
Hieronder zie je de uitgebreide beschrijving van de onderwerpen voor een InDesigncursus voor diegenen die al wat verder zijn met Adobe InDesign.
Leer werken met lagen in inDesign
Leer je document op te zetten in meerder lagen. Daardoor breng je een logische structuur aan. Dat is handig als je later ook met de interactieve kant van InDesign wilt gaan werken, of als je documenten wilt maken in meerdere talen.
Geneste stijlen toepassen voor automatische opmaak
Je leert hoe InDesign een herhalende structuur herkent in je tekst, en hoe je daar zelf een consequente wisselende vormgeving aan toekent.
GREP in alineastijlen in InDesign
Een tikje moeilijker dan Geneste Stijlen zijn GREP stijlen. Ook dat is een onderdeel van Alineastijlen. Je kunt zorgen dat de 2 of 3 achter een m automatischin superieur staat zodat kubieke en vierkante meters goed zijn vormgegeven. Dan hoef je daar zelf niet meer naar om te kijken.
Objectstijlen gebruiken bij veelgebruikte vormen
Als je achteraf al je illustratiekaders wilt voorzien van een dikker randje, dan kun je dat met één klik doen. Objectstijlen kunnen weer gebruik maken van Geneste Stijlen (zie hierboven) dus het kan flink wat tijd besparen.
Tabellen en tabelstijlen in InDesign
Als je veel met tabellen werkt, is het fijn om daar ook stijlen voor te hebben. Stel een koprij in, zodat de vormgeving gewaarborgd is en de tabel goed doorloopt over meerdere pagina’s (indien van toepassing). Celstijlenmaken weer gebruik van Alineastijlen, die op hun beurt weer gebruik kunnen maken van Tekenstijlen.
Genummerde lijsten en sublijsten in InDesign
Als je teksten wilt nummeren (bij hoofdstukkoppen of subkoppen, of aparte nummering voor illustraties) dan gebeurt dat via de Alineastijlen. Je maakt gebruik van meerdere niveau’szodat de subnummering ook naar wens gaat.
Inhoudsopgave en Variabelen
Die inhoudsopgave kan bijna als vanzelf aangemaakt en bijgewerkt worden. Vooral voor lange documenten is dit handig. En later ook, als je ePubs wilt maken, of interactieve PDF. Zet automatisch boven de bladzijde de naam van het hoofdstuk. Deze tekst past zichzelf aan bij elk nieuw hoofdstuk: scheelt weer een hoop handwerk.
Gegevenssamenvoeging voor geautomatiseerde opmaak
Dit spaart echt tijd uit: je hebt een Excel-bestand, en de gegevens daaruit worden automatisch geplaatst op meerdere InDesignpagina’s in de vormgeving die je zelf kiest. Handig bij repeterend werk, zoals visitekaartjes, prijslijsten, enzovoorts.
Drukbare PDF, dieper de techniek in
Wil je met steunkleuren werken, dan is dat altijd wat technischer en moeilijker dan gewoon in CMYK. Je bent wat beperkter met het gebruik van transparantie, en je moet altijd de PDF controleren. Wil je meer weten over hoe je nu de PDF maakt voor de drukkerij of printshop? Je leert nu precies wat de gevolgen zijn van alle keuzes die je maakt in het export-dialoogvenster.
Denk je dat deze cursus bij je past?
Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina waarop je kunt bevestigen.
Wil je nog liever helemaal zelf kiezen welke onderwerpen aan bod komen?
Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina met een keuzelijst.
Zie het als een buffet waaruit je zelf kiest wat je lekker vindt.
Cursus Adobe InDesign online
Dit zijn de voordelen van deze online InDesign cursus:
- Je leert het in je eigen tempo in je eigen tijd.
- Als een instructie iets te snel ging, spoel je gewoon even terug.
- Waar nodig kun je bestanden downloaden om de oefeningen mee te doen.
- Je hebt een jaar lang toegang tot deze training en alle bijbehorende bestanden.
- Het is goedkoper dan twee dagen persoonlijke training.
Wat, Wanneer, Hoe en wat kost het?
Wanneer | Lekker in je eigen tijd |
Tijdsduur | Zo’n vier uur video, plus tijd om oefeningen te doen. |
Voorkennis | Geen. Behalve dan kunnen omgaan met je computer. |
Plaats | Bij jou op de bank. Of waar je maar wilt. |
Prijs | 159,- |
Je kunt in Photoshop, InDesign en Illustrator foto's toevoegen aan het document dat je al geopend hebt. Omdat het heel belangrijk kan zijn in de manier waarop je werkt, heb ik een handig document gemaakt dat hierover gaat. Het is een flinkerd geworden, maar gratis. Klik hier om het document over koppelingen te downloaden.
Deze onderwerpen komen aan bod in de cursus Adobe InDesign Online
Werkruimtes en voorkeuren instellen
Werkruimtes instellen en interface kennen. Zet het lekker naar eigen hand en bewaar alle vensters die je echt nodig hebt. Zo raak je ook niks kwijt en raak je niet in de war, van het veelvoud aan opties in InDesign.
Paginaformaten instellen
Dat kan voor het hele document tegelijk, maar ook per pagina ingesteld worden. Werken met stramienen. Hulplijnen opzetten voor een snelle verdeling van de pagina..
Tekstvormgeving goed instellen in de InDesign cursus
Want je wil het snel en efficient doen. Daarbij gebruik je:
Alineastijlen, voor hele stukken tekst tegelijk.
Tekenstijlen, voor woorden die er anders uit moeten zien, of om woorden niet af te laten breken.
Beeldgebruik
Je leert welke beeldformaten InDesign zoal aankan, en welke jij het best wel of niet kunt gebruiken. Plaats logo’s en foto’s volgens verschillende methodes. Gebruik het deelvenster koppelingen ter controle. Ook dat leer je in deze cursus InDesign Online.
Tabellen maken en importeren uit Excel
Want werk dat al gedaan is, hoeft niet dubbel gedaan te worden. Een tabel die al gemaakt is in Excel, moet 1 op 1 binnengehaald kunnen worden in InDesign.
Aanleveren bij de drukker
Want je wil dat je ontwerp goed wordt gedrukt. Dat doe je door je aan bepaalde normen te houden. Deze worden uitgelegd in de cursus. Er is een aparte uitleg over hoe drukwerk gemaakt wordt van je ontwerp.
Werkruimtes en voorkeuren instellen
Pagina formaten instellen in InDesign
Tekstvormgeving goed instellen
Alineastijlen, voor hele stukken tekst tegelijk.
Tekenstijlen, voor woorden die er anders uit moeten zien, of om woorden niet af te laten breken.
Foto's en illustraties gebruiken
Tabellen maken en importeren uit Excel
Aanleveren bij de drukker
Denk je dat deze cursus bij je past?
Gebruik dan de button hiernaast. Je komt dan op een pagina waarop je kunt bevestigen.
Aanverwante artikelen
Geen sjans met Comic Sans
Hier kun je heel concreet lezen, zien en horen wat er allemaal niet deugt aan het lettertype Comic Sans. Niet alleen klagen, maar ook beargumenteren waarom het zo’n gruwelijk slecht lettertype is. En uitleg over de tijd waarin Comic Sans is gemaakt.
Betere samenwerking tussen vormgevers en auteurs.
“Als jij de brochure af hebt, kan ik daarna nog de tekst bewerken?” Je hebt die vraag misschien al eens gehoord. Opdrachtgevers leggen soms druk op de samenwerking tussen auteur/redacteur en vormgever. In dit bericht geef ik je een aantal oplossingen mee om dit vlot...
Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar!
Als je een PDF wilt aanleveren bij printshop of drukkerij is er altijd de vraag hoe je dat moet doen. In dit artikel ga ik in op het maken van PDF met Adobe InDesign. Het is dan nog geen certified PDF, maar voldoet wel aan de drukkersnormen.PDF/x is er voor drukbare...
Straks geen Pantone-Waaier meer in Illustrator, InDesign en Photoshop
Na maart 2022 zet Adobe er een punt achter. Ze willen niet blijven betalen aan de firma Pantone voor het mogen gebruiken van de Pantone-waaier in je software. Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator zijn de producten waar je die aparte drukkleuren nog het meest...
Stanslijn en dekwit gebruiken in Adobe Illustrator: een toepassing met overdruk.
Een stansvorm is ook een drukkleur. En vernis, en wit soms ook. Overdruk is voor veel ontwerpers lastig te begrijpen. Het is voor drukkers een heel essentieel element: daarmee wordt gezorgd dat elementen elkaar niet afdekken. In dit artikel lees je over een voorbeeld...
Cursus op afstand, of liever contactonderwijs?
Juli 2020 De voorbije weken waren anders, vanwege Corona. Voor jou ook natuurlijk, en ik wil mijn nieuwe inzicht hier even met je delen over het werken op afstand. En hoe dat ging. Contactonderwijs is de standaard Voor de Corona had ik alleen nog maar...
Overdruk in Adobe Illustrator? Wat is het en hoe gebruik je het?
Overdruk lijkt op transparantie, maar is het niet. Al sinds zo’n 30 jaar bestaat het fenomeen van overdruk in Adobe Illustrator. Drukkers maken er graag gebruik van. Soms moet het, omdat InDesign slimmer met zwarte objecten omgaat. Soms doen ze het omdat een ontwerp...
Document RGB is niet goed voor je foto in InDesign
DocumentRGB of het juiste RGB?Wanneer je foto’s plaatst in Adobe InDesign is het belangrijk dat je weet dat InDesign de foto’s goed uitleest. Een van de belangrijke dingen waar je zelf op moet letten is het al dan niet ingesloten icc-kleurprofiel: herkent InDesign...
Regelafstand op héle alinea toepassen in InDesign. Dus ook de laatste regel!
innen Adobe InDesign is de regelafstand beïnvloed door een voorkeursinstelling. Als je hem niet aanpast, heb je soms moeite om de regelafstand van de laaatste regel van een alinea goed aan te passen. Dit artikel legt uit hoe de standaard van Adobe...