Maatwerk cursus is als een gratis bonbon bij de koffie.

maatwerk cursus is als een gratis bonbon bij de koffie.

Maatwerk. Waarom eigenlijk?

Het is alweer zo’n dertig jaar geleden dat ik begon met cursus geven. En het verveelt nog steeds niet. Soms geef ik cursus aan grotere groepen, soms is het een 1 op 1 cursus. Allebei met even veel plezier. Elke week zie ik opnieuw de toegevoegde waarde van 1 op 1. Die waarde wil ik in dit artikel met je delen.

Als cursisten ingeschreven hebben op een groepscursus maar er zijn weinig tot geen andere cursisten, reageren ze altijd blij met een: “Goh, dan wordt het een privé-cursus?” Alsof je een lekkere bonbon cadeau krijgt bij een heerlijk kopje koffie.
Deze week gaf ik een cursus aan Yoas. Ik neem hem even als voorbeeld. Hij was al een tijdje aan het zoeken naar een manier om Photoshop te gaan gebruiken voor zijn werk. Maar Youtube video’s passen niet bij hem. Een les volgen in een groep óók niet. Ik hoor dat wel vaker.

Een voorbeeld. In mijn cursus met Yoas gaat het zo:

 • Ik oriënteer me op wat Yoas eigenlijk wil doen met Photoshop (wat is zijn intrinsieke vraag).
 • Ik kijk wat hij al weet van het programma. Dat geeft mij een aanknopingspunt voor de start, en een aanduiding voor de richting die de cursus op moet gaan. (welke dingen hoef ik je niet meer te vertellen)
 • En dan starten we met een oefening die daarop aansluit. In het geval van Yoas kies ik een specifieke oefening uit, omdat hij daarin allerlei dingen zal leren die in zijn toepassing handig kunnen zijn.
 • Tijdens het uitleggen kijk ik hem aan en kan aan zijn gezicht en lichaamstaal al zien of hij iets begrijpt of nog niet. In dat geval leg ik het nog iets anders uit, of nogmaals. (leg ik het goed uit voor hem?)
 • Ik hak de oefening in stukjes, want het is een samengestelde opdracht. Bij elk stukje doet hij mee. Zodat ik zie dat hij het snapt. (niet alles tegelijk doen, maar wel een grote klus klaren).
 • Daarna vraag ik hem of ie het even wil herhalen, of een samenvatting wil maken. Dit helpt om het overzicht te houden over al die kleine stapjes die je genomen hebt. Je vergeet soms wat je net hebt geleerd. Soms schrijft Yoas zelf wat op. Aantekeningen maken is prima (ik controleer of hij echt heeft begrepen wat ik heb verteld, of dat ie maar doet alsof).
 • Aan het eind leg ik een complexe oefening nog even vast in een video/screenrecording, met mijn stem als voice-over. Ik leg nadruk op wat Yoas zelf daarvoor was vergeten, of waar hij de fout in ging. Of op wat echt belangrijk was in deze oefening (mensen zijn vaak visueel ingesteld, en vinden een video een goede ruggensteun). En zo gaat de dag verder.
 • Het gaat in het tempo dat Yoas aan kan, op de manier die kennelijk bij hem past. Deze man leert snel; anderen hebben baat bij meer herhaling.
 • De onderwerpen zijn soms horend bij wat normaal in een basiscursus zou zitten, maar soms pak ik iets dat uit de gevorderdencursus komt. Of soms niet eens in een gevorderdencursus. Gewoon omdat hij dat nu nodig heeft voor zijn toepassing.
 • Als we praten over fotografie, stimuleer ik hem om zijn camera er even bij te pakken. Ik kan hem nog wat nuttige tips geven. Want ik ken het vakgebied.
 • En Yoas is zo blij dat hij gekozen heeft voor een trainer die voor maatwerk zorgt. De cursus duurt twee dagen. In overleg plannen we dat er een aantal werkdagen tussen de cursusdagen zitten. Zo kan Yoas oefenen met de nieuw opgedane kennis. De tweede cursusdag kan hij me dan gerichte vragen stellen over wat er niet lukte. Ik kan het dan inkoppen en zo is de maximale aandacht op het onderwerp optimaal benut.
 • Nadat ik zijn dringende vragen heb beantwoord, stel ik hém een aantal vragen. Vragen die zijn geheugen weer opfrissen. Soms komt het er niet van dat iemand tijd krijgt om te oefenen (druk druk druk), maar dan help ik het geheugen even. Door activerende vragen te stellen. Wat ergens achterin het hoofd zat, komt dan naar voren, paraat voor gebruik. Zo zijn we weer klaar voor de tweede cursusdag.

Is dat duur dan, zo’n 1 op 1 cursus?

Dat hangt er van af. Kijk eens wat je er voor krijgt (zie hierboven). 1 op 1 kost €390,- per persoon per dag. En als je toch met meer bent (die dezelfde interesse hebben), krijg je nog flinke korting ook. Hoeveel, dat hangt van het aantal personen af. Ik kom naar Yoas toe. Of naar jou. We konden het ook bij mij doen in ’s-Hertogenbosch als hij zelf geen rustige plek had. We kunnen werken met zijn materiaal en met het mijne. Het is heerlijk om te zien hoe veel makkelijker iemand iets leert als het voorbeeld komt uit eigen praktijk. Ik sta daar altijd voor open. Doe ik bij Yoas ook.

Is maatwerk beter dan een groepscursus?

Het kan véél meer bij je passen. Een groep heeft vooral als eigenschap dat je kunt/moet luisteren naar de vragen van een andere cursist. Of je nou wilt of niet. En dat als een ander iets nog niet begrijpt, jij een oefening dan nog even kunt herhalen (herhaling kost tijd maar is ook wel fijn). Daarna pas weer door naar het volgende onderwerp.

En er is nog een uitgesproken nadeel aan groepscursussen: die worden nogal eens uitgesteld naar latere datum als er niet genoeg inschrijvingen zijn. Niet bij mij overigens. Want ik vind 1 cursist ook al genoeg reden om een datum af te spreken. En tot een nuttige cursus te maken. Dan krijg je vanzelf een gratis bonbon bij je heerlijke koffie.

Maatwerk cursus 1 op 1 is als een bonbon bij je koffie.


Top