Illustrator raster effecten document

Wanneer je objecten kopieert in Adobe Illustrator, en je plakt ze in andere Illustratordocumenten, kan het gebeuren dat de kwaliteit meteen verandert. In basis ligt de reden hiervoor al bij de start van je document. Wanneer je een document aanmaakt in Illustrator, vraagt het programma om instellingen voor dat document: maak de juiste keuze.  

Als je een document maakt dat is ingesteld voor drukwerk, weet Illustrator dat daar een rasterresolutie bij hoort van 300dpi.

Onderin en rechts is al te zien dat er met 300dpi gewerkt zal worden wanneer er effecten worden gebruikt die pixels genereren.

Wanneer je gebruik maakt van het menu Effect, en je kiest voor bijvoorbeeld een slagschaduw, wordt die schaduw in die resolutie gemaakt. Dat maakt ook dat als je een logo hebt ontworpen met schaduwtje, dat dit logo achteraf niet zomaar meer te vergroten is in bijvoorbeeld InDesign: de resolutie van de schaduwtjes zou daardoor verlaagd worden. En onder de 150dpi (200% uitvergroting in InDesign) wordt je PDF zelfs afgekeurd bij de drukker.

Wanneer je een object met slagschaduw kopieert van het ene naar het andere document, kan het zomaar gebeuren dat de kwaliteit van je beeld verandert.

 

Illustrator rastereffecten

Bij kopiëren naar een ander document kan zomaar de kwaltieit van schaduw veranderen

Zorg er voor dat je op de hoogte bent van de instellingen onder het menu Effecten>Instellingen van Rastereffecten document. Zorg dat in beide documenten dezelfde instellingen zijn gebruikt, voordat je objecten gaat kopiëren en plakken.

Rastereffecten

Zorg er voor dat in beide documenten overeenkomstige instellingen staan, voordat je gaat kopiëren en plakken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top