Interactieve documenten met InDesign Publish Online

Publish OnlineOmdat ik ook les geef in het maken van interactieve documenten, vind ik het soms heel leuk en nuttig en leerzaam om zelf wat te maken. Ik heb me flink uit kunnen leven en weer allerlei nuttige ervaring op kunnen doen met het maken van het reisverslag dat je hieronder kunt zien. Het is gemaakt met Adobe InDesign CC2015. Was leuk om te doen. Soms ook frustrerend, uiteraard.

 


Wil je ook leren hoe je dit soort documenten maakt? kijk dan even verder bij de training
ePubs maken met InDesign
Het is dan weliswaar geen ePub wat je hierboven ziet, maar de gebruikte technieken zijn hetzelfde als die je kunt toepassen bij een ePub met vaste layout.

Publish Online voorbeeld: hoe werkt het?

 1. Je start met het maken van een document voor web, of voor Digitale publicatie. Dus niet voor Afdrukken. Spreads horen hier ook niet bij: maak pagina’s bóven elkaar. Je kiest een paginaformaat dat geschikt is voor jouw doelgroep: pagina’s die je maakt in bijvoorbeeld iPad-formaat worden verkleind op iPhones. En daarmee worden de teksten soms wat onleesbaar klein.
 2. Je gebruikt je beeldmateriaal zoals je dat gewend bent te doen: niet letten op kleurmodus, resolutie. Want dat wordt gedownsampled bij het maken van de publicatie.
 3. Lettertypes: wat je maar wilt. De tekstkaders worden bij het maken toch omgezet naar schaalbare vectoren. Maak gebruik van stijlen zoals je dat gewend bent.
 4. Kleuren: maakt in zekere zin niet uit. Alle kleuren zullen worden omgezet naar RGB. Natuurlijk kun je daar nog wat in sturen voor het beste resultaat.
 5. Transparantie: beperk je tot dekkingspercentages. Maak geen gebruik van blendmodes zoals ‘vermenigvuldigen, rasteren, kleurtoon, enz.
 6. Is je ontwerp klaar of vergevorderd, en wil je het online zien: Klik op de knop Publish Online.
 7. Ik heb gebruik gemaakt van de gratis plugin van Ajar Productions om kaders te maken waarin je kunt scrollen.
 8. Je geeft bestandsnaam en beschrijving op, kiest het paginabereik dat je wilt publiceren (soms wil je om te testen slechts 1 pagina uit je document uploaden) en stelt de resolutie in voor je beeldmateriaal.
 9. Als je fouten hebt ontdekt in je ontwerp tijdens het online voorvertonen, kun je een volgende keer je online document updaten of overschrijven. Ook als je gewoon een update wilt toepassen van de gepubliceerde informatie, kun je een oude publicatie overschrijven.

Is IN5 beter dan Publish Online?

De techniek die je leert voor het gebruik maken van Publish Online kun je ook toepassen bij het publiceren van interactieve HTML op je eigen website. Met IN5 kun je nog meer doen dan met Publish Online. Klik hier om een overzicht te krijgen van alle voordelen van IN5 boven Publish Online


2 reacties op “Interactieve documenten met InDesign Publish Online
 1. Leon schreef:

  Cool om zo designs van bijvoorbeeld een mobiel formaat te testen, ik vind het leuk om de tips en trucs cursus Indesign van je te lezen, ik leer er veel van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen

Top