Dit artikel gaat over de AI binnen AI en PS: de kunstmatige intelligentie binnen Adobe Illustrator en Photoshop, ChatGPT en MidJourney. En wat het allemaal kost.

Gratis foto’s met Photoshop.

Je hebt vast al eens wat geprobeerd met de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie in Photoshop. Een bestaand beeld aanvullen of verlengen gaat tegenwoordig zo veel beter dan een jaar geleden! Heb je ook gezien dat je Photoshop een heel nieuwe foto kunt laten maken op basis van jouw tekening?

Anders check je nog even deze video!

En Illustrator dan?

Illustrator maakt nu op mij nog niet zo’n enorme indruk met de kunstmatige intelligentie. Ik vind de kwaliteit van de vectortekeningen nog niet zo geweldig, en ik vind het lastig om een tekening te krijgen die je zocht. Maar het is al verbeterd, en het wordt vast nog wel beter.

Soms lukt het heel aardig om een serie te maken met soortgelijke illustraties. Kijk maar naar deze video, dan laat ik het je zien. Dat is handig, bijvoorbeeld als je infographics wil maken.

Jammer eigenlijk dat je soms van een eerder uitgerekende illustratie niet meer kunt zien welke woorden je had gebruikt om die illustratie mee te laten maken.

Kortgeleden nog zaten we tijdens de les voor een Brabantse gemeente een infographic te maken. Het moest gaan over wat je kunt doen als gemeente om de burgers oplettender te maken naar hun omgeving. En wat de gemeente het afgelopen jaar had gedaan om de omgeving veiliger te maken. Best wel abstracte informatie, dus goed om een infographic hiervoor te maken.

Geen gevoelige onderwerpen

Een afbeelding erbij maken van silhouetten van mensen: eitje met Illustrator. Je kunt zelfs al een voorbeeld-illustratie aanwijzen om meerdere beelden mee te maken. Maar een afbeelding over illegale prostitutie? Of over mensensmokkel? Daar haakt Adobe af hoor. Als de onderwerpen abstract worden, of over een gevoelig onderwerp, ben je weer op jezelf aangewezen. Was vroeger ook zo.

Tenzij je vraagt aan ChatGPT

ChatGPT kan je verder helpen. Zelfs met beelddenken! Vraag het systeem aan welk beeld het ‘denkt’, en het doet een tekstuele suggestie waar je weer mee verder kunt. Als je ook het beeld erbij wilt laten genereren door ChatGPT, moet je de betaalde versie daarvan nemen; dan heb je Dall–E erbij. Vroeger gaf die vier oplossingen, tegenwoordig geeft ie nog maar één resultaat. Maar het kan je net dat zetje geven dat je nodig had in je zoektocht naar een herkenbaar beeld. Adobe geeft met Firefly in ieder geval nog vier resultaten, zodat je kunt kiezen met welke je verder wilt gaan.

Midjourney trekt zich nergens wat van aan

Je kunt je beelden ook laten maken door MidJourney. Dit platform is anders dan die van Adobe of OpenAI: het trekt zich niets aan van copyrights. Je kunt bij Midjourney een foto laten bouwen in de stijl van bijvoorbeeld Erwin Olaf. Dall-E en Adobe Firefly zullen dat niet willen doen, omdat hij nog maar net is overleden. Met MidJourney kun je – net als bij Adobe Firefly – ook een voorbeeldfoto aanwijzen, die dan gebruikt kan worden om een nieuw beeld mee te maken. Een mooie demonstratie van de mogelijkheden daarmee vind je op Youtube. 

In het algemeen kun je wel stellen dat MidJourney sterker is in het aanmaken van sfeer in een fotobeeld.

Wat kost dat allemaal?

Voor niets gaat de zon op; heb je je wel eens afgevraagd wat het allemaal kost? Zo’n computer die voor jou de beelden maakt, die werkt ook niet voor niks! Bij ChatGPT betaal je een maandabonnement, da’s duidelijk. Bij MidJourney zijn de eerste beelden gratis, maar daarna zit je toch ook aan een abonnement vast. En bij Adobe? Daar zit het voorlopig bij je maandabonnement inbegrepen. En elk beeld dat je laat berekenen (keuze van 1 uit 3) kost je een tik. Ook generatief vullen in Photoshop: één tik.

Hoeveel tikken heb ik nog?

Bij Adobe betaal je per opdracht. In de toekomst wil Adobe met Firefly ook beelden kunnen maken die verder uitvergroot kunnen worden (meer megapixels) en dan zal de prijs/tik per beeld ook omhoog gaan. De prijslijst van Adobe staat ook gewoon online hoor. Verder naar onder op deze pagina is er een overzicht te vinden van hoeveel tegoed er is meegeleverd bij elk soort abonnement dat je op je Adobe software zou hebben. Vanaf maart dit jaar kun je daar ook lezen hoe hoog jouw tegoed nog is. Gratis gebruikers starten met 25 tikken, en als je een betaald abonnement hebt is het 1000tikken.

En als het op is?

Dan kun je bijbetalen natuurlijk! Je krijgt dan van Adobe een aanbod zoals je dat vroeger ook kreeg van je telefoon-aanbieder: extra tegoed kopen voor een mooi prijsje. En net als bij die aanbieders toen: tegoeden van de vorige maand kunnen niet meegenomen worden naar de huidige maand. Ik denk dat daar nog eens een Europese commissie naar moet kijken…

En wat kost het de gemeenschap?

Je mag best weten dat er meer dan alleen geld tegenover staat. Je kunt wel een tik afrekenen van je tegoed, maar wat zit er achter? Die computers vreten energie. Daarbij produceren ze warmte. En dat moet dus gekoeld worden om te kunnen functioneren. Een paar vragen stellen aan ChatGPT kost al een halve liter water om te koelen! Telkens als je iets gebruikt van een van bovengenoemde platforms, verhoog je de waterconsumptie van deze computers. 

Er is een diepgaand onderzoek gedaan naar wat AI de wereld gaat kosten. Misschien een goed idee om stadsverwarming aan te sluiten op die extra geproduceerde hitte. Maar daar heb ik dan weer geen verstand van.

Je kunt natuurlijk ook gewoon aan een fotograaf vragen of ie jouw perfecte plaatje kan maken. Gebruik eventueel jouw met AI-gemaakte foto als leidraad en laat het verder over aan de professional. Dan weet je ook zeker wat je krijgt. Duurt alleen wat langer.

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.