8 aandachtspunten voor als je Certified PDF maken moet.

Als je je afvraagt: Hoe maak je een Certified PDF? moet je even verder lezen. Een tijd geleden heb ik een Prezi-presentatie in elkaar gezet over Certified PDF. Daarin alle onderwerpen die aan bod komen tijdens zo’n training met dit onderwerp. Als je interesse hebt, bel of mail dan gerust. Of vraag een cursus aan. Wil je de Presi-presentatie zien, dan kun je hier klikken.

Wat is een Certified PDF?

Een Certified PDF is een bestand dat voldoet aan de wensen van de ontvanger. Meestal zijn dat drukkers. Die ontvanger gebruikt programmatuur van Enfocus. Want daarmee maakt ie dat wensenlijstje. Dat betekent dat je zelf ook zal moeten werken met programmatuur van Enfocus. De naam CPDF volgt namelijk een patent van Enfocus. Die software-fabrikant heeft het patent kunnen leggen op een techniek die de naam Certified PDF draagt. Andere programmatuur om PDF mee te controleren kan dus niet CertifiedPDF maken. Die naam is al bezet. Callas bijvoorbeeld kan ook PDF controleren, maar Enfocus heeft de naam CertifiedPDF al ingepikt.

certified pdf maken met Enfocus software

Hoe kun  je een Certified PDF maken?

Sowieso kun je alleen certificeren als je de software van Enfocus aankoopt: ConnectYou, of Pitstop Professional. Die juist aangemaakte PDF maak je door als eerste je PDF te genereren op een manier die hoort bij drukwerk. Meestal vanuit een grafische applicatie zoals Adobe InDesign. Omdat die ‘snapt’ wat voor drukkers belangrijk is. InDesign biedt jou de mogelijkheid om voor drukkers goed in te stellen.

  1. Je moet een keuze maken om de kleuren om te zetten naar de juiste drukkleuren. Dat doe je met een .icc-profiel. Vaak is dat CoatedFogra39, soms wat anders. Tegenwoordig is Fogra51 de opvolger van Fogra39.
    • Daarbij wordt gezorgd voor juiste totale inkthoeveelheid (TAC). Een te veel aan inkt zorgt voor te vette en donkere tonen in schaduwen.
    • Er wordt rekening gehouden met puntverbreding: voor vellenoffset is het weer anders dan voor rotatiedruk, of voor krantendruk. De keuze van het juiste .icc-profiel regelt dat.
    • Je kiest de juiste rendering intent (perceptueel of relatief colorimetrisch) om de beelden om te zetten naar CMYK. Meestal Relatief Colorimetrisch.
  2. Je moet een soort ‘stempel’ laten zetten op die PDF die beschrijft voor welke drukkleuren je hebt gekozen. Zonder die indicatie van uitvoerintentie kan het wel gedrukt worden, maar is het toch een beetje raar. InDesign zet de uitvoerintentie er op in het tabblad Uitvoer, als je PDF maakt. Tenminste als je gaat voor een PDF/x-standaard.
  3. Je PDF moet vertellen of ie al voorzien is van Overvul. Dat is een techniek om te voorkomen dat er kiertjes wit tussen de gedrukte kleuren komen op het papier. Dit kan te wijten zijn aan registratieproblemen tussen de verschillende drukkleuren. De metadata van een PDF wordt hiervoor ingesteld als je de PDF maakt. Doet InDesign vanzelf als je kiest voor een PDF/x-standaard.
  4. Er moet een aanmaakdatum en bewerkingsdatum in staan (nog meer metadata). PDF/x regelt het.
  5. Er moet een titel staan in het interne veld van het PDF. Dit veld vind je bij Eigenschappen van je PDF, onder het bestandsmenu (nog meer metadata). Opnieuw: PDF/x.
  6. Hij moet voldoende beeldresolutie hebben. Bij onvoldoende resolutie kan je bestand geweigerd worden. Gebruik bijvoorbeeld het preflighten van InDesign om te zien of alle afbeeldingen voldoende effectieve resolutie hebben.
  7. Lettertypes moeten ingesloten zijn als geheel font of als subset. Doet InDesign goed, mits je lettertypes zich ook láten insluiten (sommige lettertypes zijn daarvoor vergrendeld).
  8. Steunkleuren moeten zijn omgezet naar proceskleuren CMYK, als je een opdracht niet wilt laten uitvoeren met extra drukgangen bovenop CMYK. Anders mag je PDF geweigerd worden. Drukkers die jouw PDF met steunkleuren (Pantone) accepteren en toch in CMYK alleen werken, lopen zelf een risico als ze de kleuren omzetten naar CMYK. RGB mag al helemaal niet. Het omzetten naar CMYK daar ben je zelf verantwoordelijk voor. InDesign kan het voor je uitvoeren, of Illustrator. Maar je moet de instellingen wel zelf kiezen.

Certified PDF is voor drukkers

Als een PDF aan speciale wensen moet voldoen, gaat het meestal om drukkers: die leggen de lat vrij hoog. Een PDF dat geprint moet worden (ipv drukken), hoeft al aan minder eisen te voldoen. En voor gebruik op het beeldscherm liggen de wensen nòg wat lager. Daar is dan ook meestal helemaal geen software meer voor nodig.

PDF/x standaarden zijn ook voor drukkers

Het eenvoudigst is wel om in InDesign te starten met PDF/x als uitvoerstandaard. Van daar uit kun je kiezen voor PDF/x1a, of PDF/x4. Dat zijn de twee meest gebruikte instellingen. In het tabblad voor Snijtekens moet je nog wel zorgen voor de instellingen die de drukker wil (meestal met snijtekens, en afloop). En in het tabblad Uitvoer moet je zorgen dat de kleuren worden omgezet (nummers behouden van CMYK-beelden) naar het juiste CMYK. Welke dat is, hangt weer af van de specifieke papierkeuze. Zie punt 1 hierboven.

Wil je nog meer weten over die PDF/x standaarden? Dat komt goed uit! ik heb er een heel artikel over geschreven. Klik hier om het artikel over PDF/x standaarden te lezen.

Nog een ander artikel zien met uitleg over hoe je moet werken in InDesign? Ook dat is mogelijk. Lees het artikel Geen Certified PDF met InDesign, maar toch drukklaar.

Cursus Certified PDF

Als je graag wat deskundige begeleiding of uitleg wilt bij het maken van een Certified PDF, dan help ik je toch? We werken met jouw bestanden, en controleren alle details vooraf, en achteraf na het maken van de PDF. Dat doen we met Acrobat maar ook met ConnectYou of Pitstop Professional als je dat hebt gedownload.
Zin in?

Kijk even bij de cursus Certified PDF

Laat knoppen zien
Verberg knoppen
peter maas

Gevonden wat je zocht??

Anders heb ik nog wel wat gratis tips voor je. Met betrekking op jouw werk, natuurlijk. Laat dan in ieder geval even je mailadres achter. En geef aan waar je belangstelling ligt. Dan hoef je niet meer te zoeken naar goede tips op deze site, maar krijg je ze meteen in je mailbox!

Interessegebied – Ik werk met (meerdere mogelijk):

Inschrijving gelukt! Binnenkort gratis tips.