Hoe maak je een Certified PDF?

Hoe maak je een Certified PDF?

Als je je afvraagt: Hoe maak je een Certified PDF? moet je even verder lezen. Een tijd geleden heb ik met Prezi een presentatie in elkaar gezet over Certified PDF. Daarin alle onderwerpen die aan bod komen tijdens zo’n training met dit onderwerp. Er zijn nogal wat mensen die gebaat zijn bij wat meer technisch inzicht. Als je interesse hebt, bel of mail dan gerust. Wil je hem zien, dan kun je hier klikken.

Wat is een Certified PDF?

Als je niet weet wat dat precies is, dan leg ik je dat nu uit. Een Certified PDF is een bestand dat voldoet aan de wensen van de ontvanger. Meestal zijn dat drukkers. Die ontvanger gebruikt programmatuur van Enfocus. Dat betekent dat je zelf ook zal moeten werken met programmatuur van Enfocus: anders telt het niet. Je zou ook gewoon een goede PDF kunnen maken en controleren met Acrobat zelf, maar dan heet het officieel niet een Certified PDF: de naam volgt namelijk een patent van Enfocus. Die software-fabrikant heeft het patent kunnen leggen op een techniek die de naam Certified PDF draagt. Iedere andere software-fabrikant die programmatuur maakt om een PDF mee te controleren, mag het dus officieel niet meer de naam Certified PDF geven.

Certified PDF is voor drukkers

Als een PDF aan speciale wensen moet voldoen, gaat het meestal wel om drukkers: die leggen de lat vrij hoog. Een PDF dat geprint moet worden (ipv drukken), hoeft al aan minder eisen te voldoen. En voor gebruik op het beeldscherm liggen de wensen nòg wat lager. Daar is dan ook helemaal geen software meer voor nodig.

Hoe maak je een Certified PDF?

Die maak je door als eerste je PDF op een manier aan te maken die past bij drukwerk. Meestal vanuit een grafische applicatie zoals Adobe InDesign. Omdat die ‘snapt’ wat voor drukkers belangrijk is, en jou de mogelijkheid biedt om daarvoor goed in te stellen.

 • Je moet een keuze maken om de kleuren om te zetten naar de juiste drukkleuren.
  • Daarbij wordt gezorgd voor juiste totale inkthoeveelheid (TAC). Een te veel aan inkt zorgt voor te vette en donkere tonen in schaduwen.
  • Er wordt rekening gehouden met puntverbreding: voor vellenoffset is het weer anders dan voor rotatiedruk, of voor krantendruk
  • Je kiest de juiste rendering intent (perceptueel of relatief colorimetrisch) om de beelden om te zetten naar CMYK.
 • Je moet een soort ‘stempel’ laten zetten op die PDF die beschrijft voor welke drukkleuren je hebt gekozen. Zonder indicatie van uitvoerintentie kan het wel gedrukt worden, maar is het toch een beetje raar.
 • Je PDF moet vertellen of ie al voorzien is van Overvul. Dat is een techniek om te voorkomen dat er kiertjes wit tussen de gedrukte kleuren komen op het papier. Dit kan te wijten zijn aan registratieproblemen tussen de verschillende drukkleuren.
 • Er moet een aanmaakdatum en bewerkingsdatum in staan (nog meer metadata).
 • Er moet een titel staan in het interne veld van het PDF. Dit veld vind je bij Eigenschappen van je PDF, onder het bestandsmenu.
 • Hij moet voldoende resolutie hebben. Bij onvoldoende resolutie kan je bestand geweigerd worden.
 • Fonts moeten ingesloten zijn als geheel font of als subset.
 • Steunkleuren moeten zijn omgezet naar proceskleuren CMYK, als je een opdracht niet wilt laten uitvoeren met extra drukgangen bovenop CMYK. Anders mag je PDF geweigerd worden. Drukkers die jouw PDF met steunkleuren (Pantone) accepteren en toch in CMYK alleen werken, lopen zelf een risico als ze de kleuren omzetten naar CMYK.

PDF/x standaarden

Het eenvoudigst is wel om in InDesign te starten met PDF/x als uitvoerstandaard. Van daar uit kun je kiezen voor PDF/x1a, of PDF/x4. Dat zijn de twee meest gebruikte instellingen. In het tabblad voor Snijtekens moet je nog wel zorgen voor de instellingen die de drukker wil (meestal met snijtekens, en afloop). En in het tabblad Uitvoer moet je zorgen dat de kleuren worden omgezet (nummers behouden van CMYK-beelden) naar het juiste CMYK. Welke dat is, hangt weer af van de specifieke papierkeuze.

Cursus Certified PDF

Als je graag wat deskundige begeleiding of uitleg wilt bij het maken van een Certified PDF, dan kan ik je helpen. We werken met jouw bestanden, en controleren alle details vooraf en na het maken van de PDF. Dat doen we met Acrobat maar ook met ConnectYou of Pitstop Professional. Zin in?

Kijk even bij de cursus Certified PDFGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Onderwerpen