Digitaal Publiceren met Adobe InDesign naar PDF, ePub en HTML.

Wil je digitaal publiceren met Adobe InDesign? Je beheerst Adobe InDesign al een tijd. Je maakt er mooie boekjes, flyers, en meer mee. Maar je moet ook wel eens iets maken dat in HTML wordt gepubliceerd. Of in PDF of ePub. Wist je dat je daarvoor niet naar een ander gereedschap hoeft te grijpen? Dat kan gewoon met InDesign!

Peter Maas trainingen

En je weet het nog dit jaar!

In deze driedaagse cursus leer je de interactiviteit van InDesign gebruiken. Nu is daar het moment aangebroken om er iets mee te doen. In deze cursus leer je hoe je interactieve documenten publiceert. Ik laat je deze toepassen in PDF, ePub met vaste layout en in HTML. Je ontdekt zelf al doende in deze cursus wat de sterke kant is van elk van deze bestandsformaten. In alle gevallen zijn ze vormvast: dus het ontwerp dat je maakt in InDesign blijft de mooie vorm houden die je er in InDesign al aan kon geven. In slechts drie dagen kun je zelf kiezen in welk uitvoerformaat je wilt publiceren.

Wat kost het?

Voor €975,- weet jij er alles van. En kun je dit jaar nog starten met het uitbreiden van je diensten.

Waar is het?

Ik organiseer de cursus bij Seats2Meet. Boven het NS-station ’s-Hertogenbosch. Bij 3 cursisten of meer. Als er minder inschrijvingen zijn, gaat ie toch nog door. Maar dan op een andere locatie.

Wanneer is deze driedaagse cursus?

Momenteel is deze niet ingepland. Maar maatwerk kan altijd: your place or mine?

Extra voorwaarden!

Je moet zelf je laptop of computer meenemen met daarop een werkende versie van InDesign. Liefst de versie van nu. Dat is CC2015 of CC2017. Met CS6 kan het ook, maar dan kun je momenteel geen ePub aanmaken met animatie.

Nu direct inschrijven

Voor het maken van een interactieve digitale publicatie leer je het volgende:

Indesign ePub training1. Animatie

Het deelvenster animaties gebruik je om objecten of groepen te laten bewegen. Je bepaalt zelf de beweging en ook stelt de details in.

2. Timing

indesign timing Geen beweging zonder timing. Want met Timing bepaal je welke er eerst gaan. Of misschien wel tegelijk. Als je Timing begrijpt zien jouw animaties er leuker uit.

3. Geluid en video

Maak hoofdstukken aan in een video, en zet een film desgewenst op automatisch afspelen en herhalen.

4. Objectstates voor diashows

Zelf noem ik het ‘diashows’. Adobe noemt het Objectstates. Je stopt er meerdere afbeeldingen in, al dan niet voorzien van extra teksten, of animaties. Een diashow kan dus van alles bevatten.

5. Knoppen in InDesign

cursus indesign animatieJe kunt van elk object een knop maken. Leer hoe je een knop gebruikt om een diashow te besturen, een animatie te starten, een geluid af te spelen of naar een ander gedeelte van je document te springen.

6. Bladwijzers en inhoudsopgave

Wanneer je op de juiste manier de inhoudsopgave laat maken door InDesign, levert dit meteen een navigeerbare lijst op waar de gebruiker op kan klikken. Superhandig!

7. Scrollkaders

We kunnen ook scrollen binnen een statische bladzijde. Daarmee vergroten we het effectieve oppervlak om informatie over te brengen.

8. Exportinstellingen

De instellingen om een ePub met vaste layout te maken, of een interactieve PDF zijn niet zo ingewikkeld. Maar we lopen ze natuurlijk toch even door.

Dag 3: exporteren naar HTML vanuit InDesign

HTML met InDesignAls je het gebruik van knoppen, animaties, hyperlinks en timing onder de knie hebt leer je om je interactieve ontwerp om te zetten naar HTML. Die wordt altijd wel vertoond door de webbrowsers van nu.

In deze training leer je werken met IN5. Dit is een plugin voor InDesign. Deze pakt je interactieve ontwerp op, en exporteert het naar een drietal interessante formaten:

1. Export van InDesign naar HTML

Je interactieve ontwerp wordt omgezet naar HTML5-animaties, en javascripts.

  • De fonts kunnen worden ingesloten, of je gebruikt webfonts. Bijvoorbeeld van Google.
  • De navigatie in je pagina’s werkt net even anders dan in een ePub. Je leert hoe.
  • Instellen van iconen
  • Extra scripts toevoegen om het resultaat naar eigen hand te zetten
  • Je kunt exporteren naar statische HTML (dan blijft de vorm het meest getrouw aan je InDesign ontwerp
  • Of je exporteert naar elastisch design: het rekt op een intelligente manier mee met de grootte van het browservenster

2. Export naar web-app.

Dat is HTML, maar verpakt in een jasje. Het ziet er uit als een app op het bureaublad van je mobiele device.

3. Export naar Appstore-app.

Opnieuw het zelfde interactieve document kan gebruikt worden om een bestand te maken dat gebruikt wordt door Liquid State Systems. Daarmee kun je kiezen om een tijdschrift uit te geven, en meerdere uitgaves van je tijdschrift aan te bieden. Gebruikers kunnen zich abonneren op jouw blad. Voor geld of gratis.Je kunt het platform van Android en Apple gebruiken al winkel, en lezers aanbiedingen doen met Pushnotifications.


Top